De strijd der wetenschappelijk reuzen: welk land wint?

Welk land produceerde de afgelopen jaren de meeste onderzoeken? En welk land maakte de meeste groei door op dit gebied? Engelse onderzoekers zetten het voor u op een rijtje.

Op dit moment domineren de Verenigde Staten, diverse Europese landen en Japan het toneel. Zij brengen jaarlijks de meeste onderzoeken uit. Maar er ligt concurrentie op de loer, zo concluderen Engelse wetenschappers in een uitgebreide studie.

China
Zo is China begonnen aan een inhaalslag. In 1996 publiceerde het land nog maar 25.474 onderzoeken (even ter vergelijking: de VS produceerde er toen 292.513). Anno 2008 heeft China de productie opgevoerd en zelfs weten te verzevenvoudigen naar 184.080 (weer ter vergelijking: de VS is maar een pietsje gegroeid naar 316.317). Als de trend doorzet, neemt China – ook al blijft de VS groeien – binnen twee jaar het leiderschap in de wetenschappelijke wereld over.

WIST U DAT…

…ook in de ruimte een wedloop aan de gang is?

Heel veel geld
Natuurlijk gaat dat allemaal niet zomaar. China heeft er ook flink voor geïnvesteerd. Zo heeft het land sinds 1999 elk jaar twintig procent meer geld in onderzoek gestopt. Op dit moment gaan er jaarlijks miljarden in om.

Iran
Toch is China niet het land met de grootste groei. Dat is – heel verrassend misschien – Iran! Het land publiceerde in 1996 nog 736 papers, maar zo’n twaalf jaar later waren dat er al 13.238! Ook andere (kleinere) landen doen een greep naar wetenschappelijke kennis. Staten als Turkije, Tunesië, Qatar en Singapore hebben hun aantal papers zien verveelvoudigen.

Meer
Volgens de onderzoekers doen de landen die nu de wetenschappelijke wereld domineren (onder meer de VS, Engeland en Japan) geen stapje terug. Ze blijven groeien, maar niet hard genoeg om andere landen voor te blijven. Maar dat is geen ramp, zo benadrukken de wetenschappers. Hoe meer onderzoek er gedaan wordt, des te beter.

Zo op het eerste gezicht lijkt een onderzoek naar studies van landen misschien wat zinloos, maar dat is het niet, zo leggen de wetenschappers uit. De cijfers gaan niet alleen om prestige. Ze geven ook aan hoe een land het op het wereldtoneel gaat doen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd