De toverformule van fietsen

Angstig kijken ouders toe wanneer hun peuter voor het eerst op de fiets stapt. Terecht, zo tonen wetenschappers nu aan. Na lang onderzoek hebben onderzoekers een formule ontwikkeld die de beweging van de fiets verklaart. Het resultaat: een vergelijking met 31 cijfers en symbolen en negen paar haakjes.

De formule ziet er als volgt uit:

Hard trappen
Waar komt het nu concreet op neer? De kracht die nodig is om een voorwerp een andere richting of snelheid mee te geven + de gyroscopische krachten + de effecten van de zwaartekracht en middelpuntvliedende krachten = het leunende lichaam en de kracht daarvan op het stuur. Oftewel: als je niet hard genoeg trapt, niet in beweging blijft en de fiets niet recht houdt, val je om.

Tips
De formule kwam tot stand toen onderzoekers uit Nederland, de Verenigde Staten en Nottingham tips wilden opstellen voor ouders die hun kind wilden leren fietsen. En dan blijkt fietsen toch een stuk ingewikkelder dan gedacht.

Newton
Vanaf het moment dat de fiets in de negentiende eeuw zijn intrede deed, hebben wiskundigen geprobeerd om met de wetten van Newton de balans en beweging van de fiets te verklaren. Volgens onderzoeker Arend Schwab zijn mensen dan ook al honderd jaar op zoek naar deze formule. “Ze proberen uit te zoeken hoe een fiets, wanneer deze een duwtje krijgt, in balans kan blijven.”

De onderzoekers hopen dat hun studie zal leiden tot handige methodes om mensen te leren fietsen. Ook is het mogelijk dat op basis van deze formule een beter design voor fietsen wordt ontwikkeld. “Met behulp van deze vergelijking kunnen we de beweging van een fiets simuleren en voorspellen of de fiets – bijvoorbeeld wanneer deze over een hobbel rijdt of een windvlaag te verwerken krijgt – stabiel blijft.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd