De waarheid over energiedrankjes

De discussie omtrent energiedrankjes is weer in volle gang. Maar moeten we ons nu echt zo druk maken over deze zogenaamd druk makende suikerbommen? Cees Mulder geeft antwoord!

Vorige week werd wederom de discussie geopend over energiedrankjes. Ditmaal omdat de GGD de drankjes wil verbieden voor jongeren vanwege de grote hoeveelheid cafeïne die erin zit. De eerste klachten over de energiedrankjes kwamen jaren geleden al, vooral van docenten die vonden dat hun leerlingen zo druk werden na het drinken van de Red Bull of Monster. Gelukkig weten wij inmiddels dat dit volledig een placebo-effect is.

Suiker
Want laten we eerlijk zijn, energiedrankjes zijn gewone frisdranken met veel calorieën door de grote hoeveelheid suiker die erin zit. Maar dat u niet druk wordt van suiker weten we inmiddels al lang. Uw hersenen krijgen altijd evenveel glucose per minuut voorgeschoteld, of u nu veel of weinig suiker eet of drinkt. Een volgetankte auto rijdt tenslotte ook niet harder dan een auto met nog maar een paar druppels benzine.

Meer van Cees

Lees ook eens zijn column over aspartaam, tomaten en volle maan.

Taurine
Van cafeïne wordt u ook niet druk. De cafeïne die in de drankjes zit, geeft de leerlingen slechts een oppeppend effect. Kantoormedewerkers gaan ook niet massaal stuiteren na de koffiebreak. Of deftige dames na een high tea. Van andere ingrediënten in energiedrankjes zijn de effecten nooit aangetoond. Zo is het veel besproken taurine gewoon een eiwitachtige stof die veel voorkomt in vlees en vis. De effecten op de gezondheid zijn onbekend.

Cafeïne
Uit recent onderzoek is echter gebleken dat cafeïne u ook niet wakker houdt, en dat de drang naar cafeïne niets meer is dat een verslavingsreactie van het lichaam. Na het drinken van een blikje energiedrank wordt door de cafeïne het centrale zenuwstelsel gestimuleerd, wat resulteert in een positief effect op alertheid en aandacht. U voelt u misschien scherper, maar cafeïne brengt u eigenlijk gewoon terug in uw normale doen en laten. Het brengt u zeg maar terug op een gewoon basisniveau waar de niet-cafeïnedrinker altijd al zit.

Placebo
Te veel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, beven en suizende oren. Gevaarlijk goedje dus die cafeïne en daar heeft de GGD groot gelijk in. Daarbij is de suiker die ruimschoots aanwezig is in de drankjes erg slecht voor het gebit en maken de drankjes u op termijn ook extra moe. De drankjes zijn veilig, maar gezond is anders.

Waarom de kids dan toch massaal gaan stuiteren na het drinken van de energiedrankjes? Omdat dat stoer is. Want als hij druk wordt, dan moet ik ook druk worden. Zelfs nog een klein beetje drukker, want dat is nog stoerder. En voor u het weet, stuitert een hele klas. Energiedrank geeft niets anders dan een placebo-effect. Want onderschat nooit de kracht van groepsdruk. En van docenten die geen orde kunnen houden.

Eén keer in de twee weken plaatst biologiedocent Cees Mulder een column op Scientias.nl over biologie. Volg Cees ook op Twitter: @BiologieDocent en neem ook eens een kijkje op zijn eigen site.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Simon (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd