De wereld vergaat niet: er komen nog meer baktuns

maya kunst

Vandaag zou het volgens sommigen dan eindelijk zover zijn: de Mayakalender loopt af. Sommigen hebben er wakker van gelegen, maar tot op heden is er niets aan de hand. En er gaat niets gebeuren ook, zo stelt Maya-expert David Stuart. Ja, er is een einde gekomen aan de dertien baktuns van de Maya’s, maar er komen er ook na vandaag nog genoeg.

“De Maya’s voorspelden nooit het einde van de tijd,” vertelt professor Stuart. “In het tijdschema van de Maya’s was de naderende datum een ommekeer in een belangrijke cyclus of zoals zij het zelf stellen: het einde van 13 baktuns. Maar er komen nog veel meer baktuns.”

Continuïteit
Stuart weet waar hij het over heeft. Eerder dit jaar ontving hij uit handen van UNESCO nog een prijs voor zijn enorme bijdrage in het onderzoek naar de cultuur van de Maya’s. En in mei van dit jaar ontcijferde hij nog een tekst van de Maya’s waarin verwezen wordt naar het einde van de kalender. De tekst kwam tot stand in een periode van crisis en grote onrust. Reden genoeg voor de Maya’s om er de kalender bij te halen, niet om elkaar angst aan te jagen, maar om elkaar gerust te stellen. “In tijden van crisis gebruikten de oude Maya’s hun kalender om continuïteit en stabiliteit te promoten.”

WIST U DAT…

…er spijkerhard bewijs is dat de Maya’s niet dachten dat de wereld in deze tijd zou vergaan? In één van hun muurtekeningen hebben ze het over een datum die ten opzichte van het heden zo’n 7000 jaar in de toekomst ligt.

Cyclus
De kalender van de Maya’s is immers geen aflopend verhaal, maar cyclisch van aard. Zodra deze ten einde komt, begint deze gewoon weer opnieuw. De Maya’s waren niet bezig met het einde, maar zochten naar manieren om zich ervan te verzekeren dat alles door zou blijven gaan. En daarmee hadden zij een heel andere kijk op hun eigen kalender dan veel doemdenkers vandaag de dag.

Het is ironisch dat een volk dat zo zijn best deed om zichzelf met cyclische kalenders gerust te stellen en zich ervan te verzekeren dat niets eindig was, vele jaren later voor zo’n grote onrust zorgt. We mogen het de Maya’s en hun goede bedoelingen niet aanrekenen: het hele circus omtrent ‘het einde van de wereld’ lijkt vooral voort te komen uit een verkeerde interpretatie van wat de Maya’s ons nalieten. Spijtig genoeg zijn die foute interpretaties hardnekkig en zijn de mensen die erin geloven niet voor rede vatbaar. Maar wie weet, misschien morgen weer wel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd