De wetenschap achter liefde, lust en ellende

liefde

Er zijn ontelbaar veel liedjes en boeken over geschreven: de liefde. Maar blijkbaar is nog steeds niet alles erover gezegd. Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk komt namelijk met een nieuw boek waarin ze liefde (en lust en ellende) vanuit wetenschappelijk oogpunt onder de loep neemt.

De titel laat weinig aan de fantasie over. Het boek ‘Liefde, lust en ellende‘ gaat over drie fases die elke relatie doormaakt. Voor het gemak heeft Vonk haar boek dan ook in drieën gesplitst.In korte hoofdstukjes – van hooguit enkele pagina’s lang – behandelt Vonk de meest uiteenlopende vraagstukken die onder de verschillende thema’s kunnen vallen.

Waarom ziet hij mij niet staan?
Onbeantwoorde liefde, bijvoorbeeld. Want wat is nu eigenlijk precies het nut van verliefdheid? Evolutionair gezien lijken we immers weinig aan die kriebels in de buik te hebben. En toch heeft verliefdheid een biologische functie, zo vertelt Vonk ons. Het brengt paren samen: het stimuleert de aanmaak van lekkere stoffen in het brein en die stofjes zorgen ervoor dat we niet rusten voor we bij de ander zijn. Dat verklaart ook waarom we een geliefde die onze verliefdheid niet beantwoordt maar niet los kunnen laten. Verliefdheidshormonen hebben maar één functie: een band bewerkstelligen. En ze gaan door totdat dat gelukt is. Bedenk vervolgens ook nog eens dat verliefdheid gebieden in het brein activeert die ook actief worden bij verslaving en dat verliefdheid gekoppeld is aan het overlevingssysteem (uw leven lijkt ervan af te hangen). Vandaar dat mensen zich dus zo obsessief bezig kunnen houden met iemand die ze niet ziet staan. Daar komt nog eens bij dat we meer dopamine aanmaken als het tegenzit, aangezien het stofje ons helpt om door te zetten. Het dreigt dan ook al snel een vicieuze cirkel te worden waar niet uit te komen is.

Liefde

Ah..de liefde. Kunt u er ook geen genoeg van krijgen? Dan is het boek ‘De wetenschap achter hartstocht‘ zeker iets voor u! Het boek behandelt vraagstukken zoals: Kan liefde als pijnstiller werken? Bestaat de perfecte partner? Waarom vind ik iemand aantrekkelijk? en Werken openingszinnen?

Paringsdans
En zo komen in het eerste deel nog meer interessante vraagstukken aan bod. Is het bijvoorbeeld zinvol om de hard-to-get-strategie toe te passen? En waarom maken narcisten zo’n leuke eerste indruk? Ook leuk: het hoofdstuk over de paringsdans. Wist u dat mannen die met een vrouw praten daarna slechter presteren? De prestatie van vrouwen bleek niet te verslechteren na een gesprek met de man. Het lijkt wel alsof de paringsdans dus meer van mannen vergt dan van vrouwen.

liefde en lustLiefde
Het tweede deel – over de liefde – is minstens zo interessant en herkenbaar. Zo behandelt Vonk bijvoorbeeld het volgende vraagstuk: is iedereen even vatbaar voor vreemdgaan? Dat blijkt niet het geval te zijn; de één kan zich beter in de hand houden dan de ander. En het goede nieuws is, dat dat te testen is. Onderwerp uw partner eens aan de Stroop-test. Hierbij laat u uw partner woorden zien die kleuren beschrijven (bijvoorbeeld: rood, groen of blauw). Maar die woorden hebben ook een kleur die afwijkt van de kleur die ze beschrijven. Groen is bijvoorbeeld in het rood geschreven en blauw in het geel. Uw partner moet de kleur noemen waarin het woord geschreven is. Dat is vrij lastig: wij mensen zijn geneigd om het woord te lezen. Partners die deze taak sneller en accurater afleggen, hebben een hogere executieve controle en uit onderzoek is gebleken dat mensen met een relatie en een hogere executieve controle ook minder flirtten met anderen. Naast het vreemdgaan, komen ook in dit deel nog andere interessante kwesties aan bod. Bindingsangst en bindingsdrang bijvoorbeeld. En waarom hebben vrouwen zo weinig zin in seks? Het antwoord is verrassend!

Wraak
Na liefde en lust wordt het tijd voor de schaduwzijde: ellende. En die is ook fascinerend. Heeft het bijvoorbeeld zin om wraak te nemen op een ex-geliefde? Nee, zo vertelt Vonk. Na afloop van het wraak nemen, voelen mensen zich vaak slechter dan daarvoor. Leedvermaak helpt wel: als anderen uw ex-geliefde pijn doen (bijvoorbeeld als hij of zij wordt gedumpt door zijn of haar nieuwe vriend(in)) kunt u zich wel beter voelen.

Hebben?

Nieuwsgierig naar het nieuwste boek van Roos Vonk? U kunt het hier direct bestellen! Meer wetenschappelijke boeken lezen? Blader eens door onze eerdere recensies heen!

Vonk put voor haar boek continu uit haar eigen ervaringen en dat maakt het boek lekker luchtig om te lezen. Waar nodig haalt ze er onderzoeken bij die ze in enkele zinnen samenvat en die de werkelijk geïnteresseerde lezer met behulp van een voetnootje verder uit kan pluizen. En zo loopt ze tal van herkenbare en interessante fenomenen in de liefde langs. Het boek is dan ook een aanrader voor mensen met een geliefde of mensen die die ooit nog hopen te vinden. Alles wat u daarbij op uw pad tegen kunt komen – van vrouwen die zich als prinsessen gedragen tot mannen die vaak aan niets denken en van schoonmoeders tot een fluctuerende seks-drive – komt in het boek aan bod. En belangrijker nog: u leert wat erachter zit. En dat maakt het diner bij schoonmoeder, een vrouw die weer eens geen zin heeft of een onbeantwoorde liefde niet gemakkelijker, maar het helpt u wel om de boel te relativeren. Stofjes in uw hoofd, driften: alles is te verklaren. En ook niet onbelangrijk: als u ‘Liefde, lust en ellende‘ leest, leert u dat iedereen worstelt met liefde, lust en ellende. Een troostende gedachte, want gedeelde smart is nog altijd halve smart.

Bronmateriaal

Boek: Liefde, lust en ellende. Door: Roos Vonk.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Allen Skyy (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd