De wetenschap achter willekeurige ontmoetingen; hoe vreemden in de bus vrienden of geliefden worden

bus

Mensen zijn gewoontedieren. We staan op werkdagen op een vast tijdstip op, eten een broodje kaas, lezen een ochtendkrant en stappen vervolgens op een bepaalde tijdstip in de trein. Juist doordat we gewoontedieren zijn, komen we dezelfde vreemden vaker tegen. En de kans is dan aanwezig dat deze bekende vreemden vrienden of partners worden.

Voor wetenschappers is het enorm interessant om willekeurige ontmoetingen in kaart te brengen. Maar hoe? Wetenschapper Lijun Sun van het Future Cities Laboratorium in Singapore en zijn collega’s kregen gegevens van een busdienst in Singapore op een dienblaadje gepresenteerd. Dankzij deze data konden zij de interacties van drie miljoen inwoners van de Aziatische stad analyseren. “Dit is de eerste keer dat zo’n groot netwerk van willekeurige ontmoetingen is geïdentificeerd en geanalyseerd”, beweert Sun.

Herhaaldelijke ontmoetingen
De onderzoekers richtten zich op twee mensen die elkaar vaker dan één keer tegenkomen in de bus. Dit zijn herhaaldelijke ontmoetingen. Juist deze herhaaldelijke ontmoetingen zijn belangrijk, omdat we personen dan beginnen te herkennen. Vreemden transformeren dan in bekende vreemden. We kennen hun gezichten, weten hoe ze praten en luisteren stiekem mee met hun telefoongesprekken.

Figuur A laat het netwerk zien van één inwoner van Singapore. De stippen zijn herhaaldelijke ontmoetingen met bekende vreemden op vijf werkdagen. Figuur B laat de pieken zien in de herhaalde ontmoetingen. Gemiddeld komen bekende vreemden elkaar 2,5 keer per week tegen.
Figuur A laat het netwerk zien van één inwoner van Singapore. De stippen zijn herhaaldelijke ontmoetingen met bekende vreemden op vijf werkdagen. Figuur B laat de pieken zien in de herhaalde ontmoetingen. Gemiddeld komen bekende vreemden elkaar 2,5 keer per week tegen.

Patroon
De onderzoekers melden dat de er een patroon te herkennen is in de herhaaldelijke ontmoetingen. Iedere 24, 48 of 72 uur is er sprake van een piek. Logisch, aangezien de meeste mensen ‘s ochtends met de bus naar hun werk gaan en ‘s avonds weer thuiskomen. Herhaaldelijke ontmoetingen vinden vooral ‘s ochtends plaats, wat voortvloeit uit het feit dat mensen gewoontedieren zijn. Veel inwoners van Singapore gaan op dezelfde tijd naar hun werk en komen dan bekende vreemden tegen die dezelfde bus pakken. Het is dan ook niet verrassend dat de wetenschappers concluderen dat mensen met een vast patroon vaker herhaaldelijke ontmoetingen hebben dan mensen die geen gewoontedieren zijn.

Band wordt sterker
Zijn er nog meer open deuren die bevestigd worden? Jazeker! Sun en zijn collega’s concluderen dat de band tussen bekende vreemden sterker wordt naarmate het aantal herhaaldelijke ontmoetingen toeneemt. Het onderzoek laat zien dat we veel meer gemeen hebben met bekende vreemden dan we denken. Vaak wonen of werken deze bekende vreemden bij ons in de buurt en daarnaast staan ze op ongeveer hetzelfde tijdstip op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd