De zeepbel: het superdunne televisiescherm van de toekomst?

Het zou zomaar kunnen dat u uw soap in de toekomst op een zeepbel bekijkt. Wetenschappers hebben het oppervlak van een zeepbel namelijk omgetoverd tot een scherm: het dunste scherm dat ooit is geproduceerd.

“Het is algemeen bekend dat het oppervlak van een zeepbel een micromembraan is,” zo schrijven de onderzoekers op hun blog. “Het laat licht door en vertoont de kleuren (van dat licht, red.) op zijn structuur.”

Trillingen
Met dat in het achterhoofd ontwikkelden de onderzoekers een scherm dat welbeschouwd bestaat uit een zeepbel. “Ons membraan kan gecontroleerd worden met behulp van ultrasone trillingen.” Doordat de reflectie van het oppervlak bepaald kan worden, kan de zeepbel als een scherm worden ingezet. “De combinatie van ultrasone golven en een bijzonder dun membraan resulteert in veel realistischere, beter te onderscheiden en levendige beelden op een scherm.”

Zo werkt het
In onderstaand filmpje is goed te zien hoe hoe de ‘schermen’ gemaakt worden. Ook kunt u zien hoe het reflecterend vermogen van de zeepbellen door ultrasone trillingen wordt beïnvloed.

3D
De bijzondere schermen kunnen zelfs 3D-beelden vertonen. Hiervoor moeten meerdere zeepbellen gecombineerd worden. Objecten kunnen ook – zonder dat de bel spat – door de bel heen bewegen. Dat komt doordat de bel geen gewone zeepbel is. Deze bevat namelijk colloïdale deeltjes die de bel extra stevig maakt. Wanneer u een beeld van een vinger ziet, kan die vinger dus ook plots door het scherm heenbreken. Dat kan (op iets grotere schaal) een fraai schrikeffect opleveren.

Een object kan gewoon door het scherm heen bewegen. Foto: 96ochiai.ws.

Het scherm kan voor diverse doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld in het onderwijs: planeten lijken in de zeepbellen te zweven. Docenten kunnen zo op een heel realistische manier laten zien hoe planeten eruit zien en werken. En wat dacht u van een transparant scherm op uw telefoon?

Bronmateriaal

"A Colloidal Display: membrane screen that combines transparency, BRDF and 3D volume (2012)" - 96ochiai.ws
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site 96ochiai.ws.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd