Deeltjes uit de ruimte onthullen hoe de Knikpiramide in elkaar steekt

De eerste resultaten van het ScanPyramids-project bewijzen dat kosmische straling gebruikt kan worden om de laatste geheimen van de Egyptische piramides te ontrafelen.

De Knikpiramide – zo genoemd vanwege zijn vrij bijzondere vorm – werd in de tijd van farao Sneferu, zo’n 4600 jaar geleden, gebouwd. De piramide telt twee gangen die elk uitkomen in een kamer. Sommige onderzoekers vermoedden dat er in de piramide nog een derde kamer verborgen zit.

Geen derde kamer
En nu hebben onderzoekers – geholpen door deeltjes afkomstig uit de ruimte – achterhaald hoe de piramide precies in elkaar steekt. De scans bevestigen dat er twee kamers in de piramide zitten. De ene kamer zit zo’n achttien meter boven de andere. Bovendien blijkt uit de scans dat er geen derde kamer in de piramide zit.

Kosmische deeltjes
De resultaten zijn zoals gezegd met behulp van kosmische deeltjes verkregen. Hoe werkt dat precies? De onderzoekers richtten zich op muonen. Deze deeltjes ontstaan wanneer kosmische straling de interactie aangaat met atomen in het bovenste deel van de atmosfeer. Muonen ‘regenen’ continu op de aarde en kunnen heel diep in elk materiaal doordringen. Net als röntgenstraling door ons lichaam reist en botten in kaart kan brengen, kunnen muonen door honderden meters steen reizen alvorens ze geabsorbeerd worden. Wel is het zo dat muonen gemakkelijker door lege ruimtes reizen dan door gebieden met een grote dichtheid, waar meer muonen geabsorbeerd of afgebogen worden. Door muon-detectoren in een ruimte – bijvoorbeeld een kamer in een piramide – te plaatsen, kan achterhaald worden of boven die kamer sprake is van een hoge dichtheid of juist een lege ruimte.

In het geval van de Knikpiramide werd apparatuur waarmee muonen kunnen worden gedetecteerd in de lagergelegen kamer geplaatst. Dat materiaal bleef daar veertig dagen staan. Onderzoekers hebben de gegevens uitgebreid geanalyseerd en onthuld hoe de piramide in elkaar steekt. Het bewijst volgens de onderzoekers dat de methode heel geschikt is om meer te weten te komen over Egyptische piramides. Er zijn dan ook serieuze plannen om in de nabije toekomst nog meer piramides aan de technologie te onderwerpen.

Bronmateriaal

"Ministry of Antiquities"
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door lvrienen (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd