Deeltjes uit het niets toveren: kan dat?

Wetenschappers van de universiteit van Michigan beweren dat het theoretisch mogelijk is om deeltjes uit het niets te toveren. Wat u nodig heeft is een laser, een deeltjesversneller en een open mind over wat ‘niets’ is. Een vacuüm lijkt misschien op een plek waar niets is, maar volgens de wetenschappers is dit niet zo. Als zij gelijk hebben, dan is dit een grote doorbraak.

De onderzoekers beweren dat een vacuüm een plek is met evenveel materie als antimaterie, oftewel deeltjes en antideeltjes. Toch kunnen wij ze niet observeren, omdat de deeltjes elkaar opheffen.

Theoretisch is het mogelijk om met een hoog-energetische laserstraal een vacuüm uit elkaar te scheuren. De balans van materie en antimaterie wordt verstoord, waardoor er plotseling materie ontstaat.

“Eén elektron kan honderden deeltjes produceren”, zegt onderzoekswetenschapper Igor Sokolov. “Wij denken dat dit ook in de praktijk gebeurt, bijvoorbeeld nabij pulsars en neutronensterren.”

Annihilatie
Normaal gesproken heffen materie en antimaterie elkaar op. Dit proces wordt annihilatie genoemd. “Maar in een sterk elektromagnetisch veld kan annihilatie een bron zijn van nieuwe deeltjes”, zegt onderzoeker John Nees. “Wanneer er annihilatie plaatsvindt, dan ontstaan er gammafotonen. Deze gammafotonen kunnen elektronen en positronen produceren.”

WIST U DAT…

…een mens maximaal enkele minuten in een vacuüm kan overleven?

Doorbraak
Dit is een doorbraak. “De theorie is dat een elektron in feite altijd een elektron blijft”, meldt Sokolov. “Maar volgens onze berekeningen wordt ieder geladen deeltje een combinatie van drie deeltjes en een aantal fotonen.” Oftewel: een elektron hoeft niet altijd een elektron te blijven.

Belangrijk
“Wat is een vacuüm? Wat is niets? Dat gaat verder dan wetenschap”, vindt Sokolov. “Zelfs vandaag de dag vragen we ons af of het heelal uit niets is ontstaan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd