Deeltjesversneller voor een jaar stopgezet

Gisteren probeerde een Duitse vrouw een sluiting van de Large Hadron Collider nog via de rechtbank te ritselen, maar dat mislukte. Blijkbaar zijn de goden haar wel goedgezind, want vandaag werd bekend dat de deeltjesversneller eind 2011 voor een jaar uitgaat. Er moet in die periode gewerkt worden aan fouten in de constructie.

De LHC moet eind deze maand een botsing van deeltjes veroorzaken waarbij zo’n 7 teraelectron volt (TeV) vrijkomt. Dat is echter nog maar een tussenstap. Uiteindelijk moet de deeltjesversneller de Big Bang en de omstandigheden kort daarna reconstrueren. Om dat te bereiken zal de snelheid nog flink moeten worden opgevoerd.

Volgens Steve Myers, directeur van het bedrijf dat de LHC bouwde de Europese Organisatie voor Nucleaire Research (CERN) is een botsing met een waarde van 14 TeV (een belangrijk doel van de deeltjesversneller) door een fout in de constructie met zeker twee jaar vertraagd. “Het is iets wat – met meer middelen en met meer mankracht en goede controle – misschien voorkomen had kunnen worden, maar ik geloof niet dat het een designfout was,” legt hij uit. “De standaard uitdrukking is dat de LHC zijn eigen prototype is. Wij zoeken de grenzen van technologieën op. Je hoort niets over de duizenden of honderdduizenden andere gebieden waarop het uitermate goed gaat. Met een machine zoals de LHC bouw je er maar één en dat doe je maar één keer.”

Het is niet de eerste keer dat de LHC wordt stopgezet. Negen dagen nadat de deeltjesversneller in 2008 met veel tromgeroffel werd gestart, moest het apparaat alweer stoppen doordat 53 onderdelen beschadigd waren geraakt. In november 2009 lag de LHC weer stil. Een vogel had een stuk brood laten vallen en dat was zo ongelukkig terecht gekomen dat de deeltjesversneller moest worden stopgezet.

Eind 2011 wordt de deeltjesversneller weer uit gezet. Naar verwachting nemen de reparaties zeker een jaar tijd in beslag.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd