Delftse robotarm blijkt de allerbeste te zijn tijdens de Amazon Picking Challenge

De robotische ‘vakkenvuller’ verplaatste geheel autonoom een aantal producten van een container naar een kast en omgekeerd. En deed dat beter dan elke andere robot.

Dat bleek afgelopen weekend tijdens de Amazon Picking Challenge. De wedstrijd bestond uit twee delen. Allereerst moesten de deelnemende robotarmen de ‘stow task‘ volbrengen. Hierbij moest een robot producten uit een container halen en in een schap plaatsen. De tweede opdracht was een ‘pick task‘. Nu moesten de robotarmen producten uit een kast halen en in een container plaatsen. De Delftse robotarm wist 214 punten te verzamelen. Aanzienlijk meer dan de nummer twee (NimbRo Picking) die genoegen moest nemen met 186 punten.

RoboCup

De Amazon Picking Challenge maakte deel uit van de RoboCup. Tijdens dit kampioenschap voor de meest uiteenlopende robots werd de Nederlandse eer hoog gehouden. Niet alleen de Delftse robotarm viel namelijk in de prijzen. Ook de Nederlandse voetbalrobots werden wereldkampioen en de Nederlandse zorgrobots werden knap tweede.

De finale ging uiteindelijk tussen Team Delft en een team uit Japan. Beide teams behaalden 105 punten en daarmee was de wedstrijd dus onbeslist. Om toch een winnaar aan te kunnen wijzen, werd gekeken welk team het snelst het eerste item in de schappen legde. Team Delft bleek aanzienlijk sneller te zijn en won!

Het is een bekroning op het harde werken van tal van onderzoekers die tijdens de ontwikkeling van de robotarm een oplossing moesten vinden voor onopgeloste automatiseringsproblemen. “De robots moeten namelijk omgaan met verscheidenheid en werken in een ongestructureerde omgeving,” vertelt onderzoeker Carlos Hernández Corbato. “We zijn erg blij dat we dit succesvolle systeem hebben kunnen ontwikkelen.” Kanter van Deurzen, één van de teamleiders, voegt toe: “We hebben een heel robuust systeem gebouwd, dat nauwelijks fouten maakt bij het pakken van artikelen. Daarbij komt onze kennis van ‘bin-picking’, zoals dat in jargon heet, goed van pas. We werken hiermee aan een nieuwe generatie flexibele en slimme robotsystemen die breed kunnen worden ingezet.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd