Deltavariant verdubbelt de kans op ziekenhuisopname

Het betekent dat de deltavariant voor niet-gevaccineerden aanzienlijk gevaarlijker is dan de alfa (Britse) variant.

Ondertussen is het oorspronkelijke coronavirus al meerdere keren gemuteerd. Op dit moment is met name de deltavariant met een heuse opmars bezig. Volgens het RIVM zal deze naar verwachting in de loop van de zomer de alfavariant (Britse variant) verdrongen hebben als dominante virusvariant in Nederland. Maar hoe gevaarlijk is dit gemuteerde virus nou echt? Onderzoekers zochten het uit.

Deltavariant
De eerste besmetting met de deltavariant van het coronavirus werd in India gemeld. Uit vroege studies bleek al gauw dat deze variant bijzonder besmettelijk is. Zo zou deze maar liefst 50 procent besmettelijker zijn dan de alfavariant, die voor het eerst werd geïdentificeerd in het Verenigd Koninkrijk en al eerder de wereld had veroverd.

Studie
In de grootste studie tot nu toe analyseerden onderzoekers meer dan 40.000 coronapatiënten die tussen 29 maart en 23 mei in Engeland COVID-19 hadden opgelopen. Het team bestudeerde onder andere hun vaccinatiestatus, bezoekjes aan de spoedeisende hulp, ziekenhuisopnames en demografische kenmerken. Daarnaast bepaalde het team voor elke deelnemer aan het onderzoek welke coronavariant de infectie had veroorzaakt.

Alfavariant
Aan het begin van de onderzoeksperiode waren de meeste mensen nog besmet met de alfavariant. Zo bleken er 34.656 mensen (80 procent) dit gemuteerde coronavirus onder de leden te hebben, tegenover 8.682 mensen (20 procent) die de deltavariant hadden opgelopen. Wel nam het aantal besmettingen met laatstgenoemde gedurende de periode gestaag toe, tot wel 65 procent in mei. Op dat moment had de deltavariant de alfavariant ingehaald als de meeste dominante in Engeland.

Ziekenhuisopname
De grote vraag is natuurlijk hoe gevaarlijk de deltavariant precies is. En de onderzoekers komen tot de ontdekking dat die een stuk gevaarlijker is dan de alfavariant. Mensen die namelijk besmet zijn geraakt met de deltavariant, hebben een twee keer zo grote kans om opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. De deltavariant verdubbelt dus de kans op ziekenhuisopname. Ongeveer één op de 50 patiënten in het onderzoek werd binnen 14 dagen na de positieve testuitslag in het ziekenhuis opgenomen. “Deze studie bevestigt eerdere bevindingen dat mensen die besmet zijn met delta significant meer kans hebben op ziekenhuisopname dan mensen met alfa,” concludeert onderzoeker Gavin Dabrera.

Niet-gevaccineerden
Dit geldt overigens met name voor niet-gevaccineerden. Meerdere studies hebben ondertussen aangetoond dat volledige vaccinatie zowel symptomen, als de kans op ziekenhuisopname, rigoureus verkleint. Dit geldt zowel voor de alfa- als de deltavariant. Ook in de huidige studie komen de onderzoekers tot de ontdekking dat slechts 1,8 procent van de deelnemers beide dosissen van het vaccin had gekregen. 74 procent van de mensen bleek echter nog niet gevaccineerd, 24 procent gedeeltelijk.

Doorbraakinfecties
Zoals ook uit dit onderzoek blijkt, kunnen ook mensen die ingeënt zijn, nog altijd COVID-19 krijgen, iets dat ook wel een doorbraakinfectie wordt genoemd. Hoe dat kan? Er is nog steeds een risico op infectie, aangezien geen enkel vaccin 100 procent bescherming biedt. Vaccinatie staat dan ook niet gelijk aan immunisatie. Het prominente doel van vaccinatie is om het individu te beschermen tegen symptomatische, ernstige ziekteverschijnselen en niet tegen de infectie op zich. Wel is de kans dat je corona krijgt een stuk kleiner en zijn doorbraakinfecties minder ernstig dan als iemand die niet gevaccineerd is corona krijgt.

“We weten al dat vaccinatie ook bescherming biedt tegen de deltavariant,” aldus Dabrera. “Aangezien deze variant verantwoordelijk is voor meer dan 98 procent van de COVID-19-gevallen in het Verenigd Koninkrijk, is het van vitaal belang dat degenen die nog geen twee dosissen hebben gekregen, zich zo snel mogelijk laten prikken.”

Het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, laat zien dat de deltavariant dus niet alleen een stuk besmettelijker, maar ook gevaarlijker is dan de alfavariant. Bovendien benadrukken de onderzoekers het belang van vaccinatie. “Onze analyse toont aan dat een delta-uitbraak zonder vaccins een grotere belasting op de gezondheidszorg zal vormen dan een alfa-epidemie,” stelt onderzoeker Anne Presanis. “Volledig gevaccineerd worden is dan ook van cruciaal belang om het risico op symptomen te minimaliseren. En, belangrijker nog, om te voorkomen dat een delta-patiënt met ernstige klachten in het ziekenhuis moet worden opgenomen.”

Wist je dat…

…onderzoekers al eerder ontdekten dat volledig gevaccineerden aanzienlijk minder vatbaar zijn voor de gevreesde deltavariant? Vaccineren verkleint de kans op infectie door de deltavariant met 50 tot 60 procent. En wie toch besmet raakt, draagt het virus na vaccinatie niet zo gemakkelijk over op anderen. Lees het hele verhaal hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd