Deodorant verandert het ecosysteem in je oksel

Nieuw onderzoek toont aan dat gebruik van deodorant of anti-transpirant de microbiële samenleving in je oksel sterk beïnvloedt.

Niet alleen de hoeveelheid bacteriën in je oksel wordt door deodorant of anti-transpirant beïnvloed. Ook de types bacteriën die in je oksel huizen, veranderen als je er lustig op los spuit. Tot die conclusie komen wetenschappers in het blad PeerJ.

Het onderzoek
De onderzoekers verzamelden zeventien proefpersonen. Zeven ervan gebruikten een anti-transpirant (die de hoeveelheid zweet beperkt) en vijf anderen gebruikten deodorant (met daarin ethanol of andere anti-microbiële middelen). De resterende vijf mensen gebruikten geen anti-transpirant, maar ook geen deodorant. Gedurende acht dagen werd er in de loop van de dag een monster verzameld in de oksels van de proefpersonen. Op dag 1 deden de proefpersonen wat ze altijd deden (wel/geen deodorant of anti-transpirant gebruiken), op dag twee tot zes gebruikten ze geen van beide middelen en op dag zeven en acht gebruikten alle proefpersonen anti-transpirant.

De resultaten
“We ontdekten dat mensen die anti-transpirant gebruikten op dag één minder microben in hun monsters hadden zitten dan mensen die geen anti-transpirant of deodorant gebruikten,” vertelt onderzoeker Julie Horvath. “Maar er was sprake van veel variatie, waardoor het lastig was om conclusies te trekken. Verder bleken mensen die deodorant gebruikten vaak meer microben in hun oksel te hebben zitten dan mensen die geen deodorant gebruikten.” Op de derde dag was er bij mensen die anti-transpirant gebruikten sprake van meer microbiële groei en op dag zes hadden alle proefpersonen ongeveer evenveel bacteriën in hun oksel zitten. “Maar zodra de proefpersonen op dag zeven en acht anti-transpirant gingen gebruiken, zagen we bij alle proefpersonen heel weinig microben, wat bewijst dat deze producten de microbiële groei sterk beperken.”

“Verder bleken mensen die deodorant gebruikten vaak meer microben in hun oksel te hebben zitten dan mensen die geen deodorant gebruikten”

Typen
De onderzoekers gingen ook na wat voor soort bacteriën er in de oksel leefden. Bij proefpersonen die geen deodorant of anti-transpirant gebruikten behoorde 62 procent van de microben in de oksel tot het geslacht Corynebacterium en 21 procent tot de Staphylococcaceae-bacteriën. Minder dan tien procent van de bacteriën in hun oksel viel onder de categorie ‘overige’. Bacteriën uit het geslacht Corynebacterium zijn deels verantwoordelijk voor de zweetgeur, maar beschermen ons ook tegen ziekteverwekkers. Staphylococcaceae worden het vaakst op de menselijke huid aangetroffen en kunnen soms een risico vormen voor de gezondheid, maar de meeste van deze bacteriën doen ons juist goed. Bij de proefpersonen die regelmatig anti-transpirant gebruikten, zag de mix van microben er heel anders uit. Zo’n 60 procent van de bacteriën in hun oksel behoorde tot de Staphylococcaceae, slechts 14 procent behoorde tot het geslacht Corynebacterium. Meer dan twintig procent van de bacteriën in hun oksel vielen onder ‘overige’.

“Het gebruik van anti-transpirant en deodorant gooit het microbiële ecosysteem op de huid overhoop,” concludeert Horvath. “En we hebben geen idee welk effect dat heeft op onze huid en onze gezondheid. Is het goed? Is het schadelijk? We weten het echt niet op dit moment.” Het zijn vragen die een onderzoek waardig lijken nu steeds meer mensen deze producten gebruiken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd