Depri moeder hoeft baby niet te hinderen

Zolang de moeder maar zowel voor als na de geboorte depressief is en niet opeens vrolijk of depressief wordt, zo blijkt uit onderzoek.

Het onderzoek wijst erop dat de emotionele staat van de moeder stabiel moet blijven. Als zij voor de geboorte opgewekt is dan moet ze dat na de geboorte ook zijn. Is ze voor de geboorte depressief, dan moet ze dat voor het goede ook na de geboorte zijn. Zo’n stabiele emotionele staat biedt de baby namelijk de gelegenheid om zich daaraan aan te passen en zich gewoon goed te blijven ontwikkelen.

Onderzoek
Onderzoeker Curt Sandman trekt die conclusies in het blad Psychological Science. Hij bestudeerde 221 vrouwen. Tijdens de zwangerschap liet Sandman ze vijf keren langskomen. En ook in het eerste jaar na de geboorte hield hij de proefpersonen goed in de gaten. Ook toetste hij de mentale en fysieke vaardigheden van de baby’s in deze periode.

WIST U DAT?

…baby’s al weten wat rechtvaardig is?

Resultaten
Hij ontdekte dat moeders die stabiel waren (en dus zowel voor als na de bevalling opgewekt of depressief waren) de ontwikkeling van hun baby’s goed deden. Hun baby’s waren met drie maanden beter in staat dan de baby’s van minder stabiele moeders om fysieke taken te volbrengen. Met zes maanden waren ze beter in fysieke en mentale taken en op hun eerste verjaardag deden ze het mentaal beter.

Honger
De resultaten zijn verrassend, maar liggen ergens ook wel in de lijn der verwachtingen. Zo was uit eerdere onderzoeken al gebleken dat baby’s die als foetus weinig voedsel kregen het beter doen als ze ook na de geboorte weinig voedsel krijgen. Blijkbaar hebben de baby’s enorme behoefte aan regelmaat. “Een menselijke foetus die zich op basis van de biologische signalen van een depressieve moeder voorbereidt op slechte zorg na de geboorte heeft een voorsprong,” stelt Sandman. Baby’s die zich voorbereiden op goede zorg, maar slechte zorg krijgen (of omgekeerd) hebben die voorsprong niet. En dat blijft hun hele eerste levensjaar zichtbaar. Uit nader onderzoek moet blijken of de baby’s ook na hun eerste levensjaar nog hinder ondervinden van een minder stabiele moeder.

Het onderzoek heeft gevolgen voor de behandeling van depressieve vrouwen. Zij worden vaak tijdens de zwangerschap niet of nauwelijks met medicijnen behandeld, omdat de medicijnen slecht zijn voor de baby. Vaak wordt de behandeling na de bevalling dan weer hervat. Maar dat is misschien niet zo’n goed idee, zo stelt Sandman. “Wat het beste is voor de moeder is misschien niet het beste voor de foetus of de baby.”

Bronmateriaal

"Babies may benefit from moms’ lasting melancholy" - Sciencenews.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door a4gpa (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd