Dertig problemen, dertig oplossingen #1

De mensheid heeft het niet gemakkelijk. Het ene probleem is nog amper opgelost of het volgende komt al om de hoek kijken. Gelukkig zijn er genoeg knappe koppen die met effectieve oplossingen komen. Een overzicht van dertig grote en kleine problemen en dertig geniale en minder intelligente oplossingen.

Klimaatverandering
Smeltend zee-ijs, een stijgende zeespiegel, een tekort aan drinkwater en voedsel. Het is op dit moment één van de grootste problemen waar de wetenschap zich met bezig houdt. En met resultaat. Hoewel de oorzaken en effecten van het veranderende klimaat nog niet helemaal duidelijk zijn, komen wetenschappers al wel met de nodige oplossingen. Van één kind tot een windturbine op het balkon en van insecten eten tot een kleine kernoorlog en geen Bryan Adams meer in het winkelcentrum.

Te dik
Wereldwijd worden mensen steeds dikker. Met alle gezondheidsrisico’s van dien. Geen wonder dat veel onderzoekers hun tijd en beurzen besteden aan dit letterlijk groeiende probleem. Het leverde al een aantal interessante oplossingen op. Zo is wetenschappelijk bewezen dat afvallers er goed aan doen veel water te drinken. Ook het kijken van sportreclames, op tijd de lichten uitdoen en regelmatig even gaan staan helpt. Net als gezond eten, veel bewegen, deze wonderpil en deze lieve, persoonlijke coach.


Weg zicht
Een klein probleem, maar wel eentje waar zeker alle brildragers hinder van ondervinden: beslagen glazen. De wetenschap bedacht onlangs een trucje om zowel brildragers als autorijders van die beslagen raampjes te verlossen: de allereerste permanente coating die het beslaan voorkomt.

Astronomische vuilnisbelt
Problemen beperken zich niet alleen tot deze aarde. Ook in de ruimte lopen dingen lang niet altijd even lekker. Zo wordt de ruimte omringd door een enorme hoop afval. Lastig: want satellieten en ruimtevaartuigen worden gehinderd door al die rondzwevende objecten. Zowel de Russen als de Amerikanen willen daar iets aan gaan doen. De opties zijn divers: van wegkaatsen met laserstralen tot een dreggend ruimtevaartuig en een Russisch apparaat dat afval wegbokst.

Zand, zand en nog eens zand
Ontbossing en klimaatverandering zorgt ervoor dat de woestijn steeds verder optrekt. Het terugwinnen van dat terrein is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Het vraagt alleen om wat creativiteit. Zo creëren wetenschappers in Jordanië met behulp van kassen oases in de woestijn.


Kaal
Veel mannen moeten er op latere leeftijd toch echt aan geloven: hun volle bos maakt plaats voor..niets. Voor heren die het toupetje en de haarimplantaten niet zo zien zitten, komt de wetenschap met goede alternatieven. Zo is onlangs de oorzaak van kaalheid ontdekt en moet een effectieve behandeling niet lang meer uitblijven.

Op=op
De bodem van de put der fossiele brandstoffen is in zicht. Grote vraag: hoe gaan we in de toekomst onze huizen verwarmen en verlichten? Zonne-energie is een goede kanshebber, zeker nu zonnecellen steeds goedkoper en effectiever worden. IJslandse aardwarmte is ook een mooie optie. Net als de Bloom Box en windturbines die in alle soorten en maten ontwikkeld worden.

Lange maand
Het is wellicht een herkenbaar probleem: het salaris is te karig of beter gezegd: de maand is te lang. Gelukkig hebben onderzoekers een hulpmiddeltje ontwikkeld dat u helpt om de vinger aan de pols te houden. Er zijn drie modellen: een portemonnee die met uw vermogen meegroeit (of slinkt). Een model dat moeilijker opengaat als u geld tekort komt. En de derde variant trilt bij elke transactie.


Wie van de drie?
Het komt nog wel eens voor dat embryo’s tijdens de ivf-behandeling verwisseld raken. Dat kan voor dramatische taferelen zorgen. Spaanse wetenschappers bedachten een manier om embryo’s uit elkaar te houden. Ze gaven de piepkleine cellen microscopische barcodes mee. De methode is inmiddels officieel goedgekeurd en kan na wat nader onderzoek waarschijnlijk snel worden toegepast. Handig!

Terrorisme
De schrik zit er goed in en vraagt om waterdichte voorzorgsmaatregelen. Het leverde al wat opvallende oplossingen op. De omstreden bodyscan bijvoorbeeld. Of de – een stuk minder intieme – neusscan. Maar ook de hersenscan die verraadt of mensen terroristische bedoelingen hebben. En wat te denken van planten die bommen opsporen?

Tot zover de eerste tien problemen en oplossingen. Volgend weekend volgt deel twee!

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd