Deze Griekse grafsteen: het bewijs dat tijdreizen mogelijk is?

Er doet zich weer een opmerkelijk bericht de ronde op het internet. Zo zou een Griekse grafsteen bewijzen dat de Grieken konden tijdreizen.

Het draait allemaal om dit reliëf dat uit de periode rond 100 voor Christus stamt. We zien een vrouw op een troon zitten. Eén van haar bediendes staat voor haar troon en heeft in haar handen iets wat lijkt op een laptop.

Wereldnieuws
En daarmee is het reliëf dat dus al meer dan 2000 jaar oud is wereldnieuws. De gekste verhalen gaan er online rond. Zo zou het reliëf bewijzen dat de Grieken konden tijdreizen, een bezoekje brachten aan het tijdperk der laptops, er eentje meenamen naar hun eigen tijd en deze vervolgens vereeuwigden op een grafsteen.

Afbeelding: The J. Paul Getty Museum, Los Angeles.
Afbeelding: The J. Paul Getty Museum, Los Angeles.

Sieradendoos?
Een wild verhaal? Zeker, zo stellen deskundigen. Wat de bediende precies in de handen heeft, weten ze niet, maar het is in ieder geval geen laptop. Het zou een ondiepe doos kunnen zijn, waar sieraden in bewaard werden. Of een spiegel. Of een wastafeltje waar met een griffel in geschreven kon worden.

Een man schrijft op een wastafeltje. Een afbeelding uit 500 voor Christus. Afbeelding: via Wikimedia Commons.
Een man schrijft op een wastafeltje. Een afbeelding uit 500 voor Christus. Afbeelding: via Wikimedia Commons.
Nog meer laptops
Overigens is dit reliëf niet het enige kunstwerk waarin een laptop-achtig object in opduikt. Wat denk je bijvoorbeeld van het Griekse kunstwerk hiernaast dat laat zien hoe een Griekse man aantekeningen maakt op een wastafeltje?

Gaatjes
Hoewel deskundigen de laptop-theorie dus al fijn onderuit geschoffeld hebben, blijven aanhangers stuk volhouden dat dit reliëf een spannender verhaal herbergt dan je op het eerste gezicht zou denken. Ze wijzen dan bijvoorbeeld op de gaten aan de zijkant van de ‘laptop’: dat zouden USB-poorten zijn. Ook van dat argument zijn deskundigen niet onder de indruk. Waarschijnlijk zijn daar onderdelen verwijderd.

Het reliëf is sowieso niet meer compleet, zo is op de site van het J. Paul Getty Museum te lezen. Er zijn in totaal drie elementen van het oorspronkelijke kunstwerk verwijderd: een deel aan de onderkant (met daarop mogelijk een inscriptie), een deel aan de bovenzijde (in de vorm van een timpaan) en een deel aan de linkerzijde. Waarschijnlijk gebeurde dat in 1770 toen een rijke man het boven een deur in zijn huis in Londen hing. Overigens moet ook de vrouw op het reliëf zeer vermogend zijn geweest. Haar stoel is rijk versierd en ze draagt diverse (vermoedelijk gouden) sieraden. Dat de vrouw op een grafsteen staat afgebeeld terwijl ze naar een voorwerp grijpt, is niet heel verwonderlijk. Dat zie je vaker in de Griekse kunst. Het is mogelijk te verklaren doordat de Grieken hoopten dat ze in het hiernamaals ook zouden kunnen genieten van aardse pleziertjes.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd