Deze Japanse stad wil in 2020 afvalvrij zijn

De eerste ‘zero-waste town’ worden, dat is het doel van het stadje Kamikatsu in Japan. De plaats heeft een indrukwekkend afvalbeheer, waar de rest van de wereld nog wat van kan leren.

De stad Kamikatsu in Zuid Japan heeft een grondig afvalscheidingsprogramma, waarbij al het afval gesorteerd wordt in 34 verschillende categorieën. 80% van het afval dat de 1700 inwoners produceren wordt gerecycled. De overige 20% gaat naar stortplaatsen. De bedoeling is dat in 2020 er helemaal geen afval meer naar vuilnisbelten wordt gebracht, zo schrijft Treehugger.

Verantwoordelijkheid
Voordat de stad begon aan dit intensieve recyclingprogramma, was open verbranding van niet-biologisch afbreekbare afval (voornamelijk plastic) heel normaal. Dit zorgde voor zoveel milieu- en gezondheidsproblemen, dat de ambtenaren van de stad met het idee kwamen het roer om te gooien. Ze besloten het probleem aan te pakken en de verantwoordelijkheid van afval bij de inwoners te leggen.

80% van het geproduceerde afval wordt al op dit moment gerecycled

Hoe werkt het?
Er zijn geen vuilniswagens in de stad. De inwoners moeten hun afval naar een plek brengen waar het wordt gesorteerd in 34 categorieën. Van de mensen wordt verwacht dat ze van tevoren al hun spullen wassen, sorteren en scheiden. Gedetailleerde bordjes leggen uit waar alles heen moet, waar de items in worden omgezet en wat dat proces kost of oplevert voor de gemeenschap. Personeel zorgt ervoor dat de inwoners de regels opvolgen.

Tweedehands
De stad heeft ook een tweedehandswinkel. Hier kunnen mensen artikelen doneren of gratis meenemen, waardoor hergebruik sterk wordt aangemoedigd. Er zijn ook fabrieken waar uit de gemeenschap afkomstige vrouwen producten maken uit weggegooide items. Kimono’s, kleren en vlaggen krijgen een tweede leven in de vorm van teddyberen, tassen, truien en meer.

Op deze manier omgaan met afval, is ook goed voor de portemonnee. Het afvalbeheer kost de stad nu twee derde minder dan toen het afval nog werd verbrand. Het zou een stimulans kunnen zijn voor andere steden om dezelfde aanpak te overwegen. In ieder geval bewijst Kamikatsu hiermee dat het mogelijk is om alternatieve afvalmodellen te creëren en zet de stad de stap naar een afvalvrije maatschappij.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd