Deze twee zware sterren staan wel héél dicht bij elkaar

Nog niet eerder zijn zulke zware sterren in zo’n compact dubbelstersysteem aangetroffen.

Het dubbelstersysteem in kwestie bestaat uit de zware jonge ster PDS 27 en zijn metgezel. Beide sterren zijn slechts 30 AU (oftewel 30 keer de afstand tussen de zon en de aarde) van elkaar verwijderd. Het betekent dat ze grofweg net zo ver van elkaar verwijderd zijn als onze zon en Neptunus. Het is bijzonder: nog niet eerder hebben onderzoekers twee jonge zware sterren die samen een dubbelstersysteem vormen op zo’n geringe afstand van elkaar aangetroffen.

“Dit is een heel opwindende ontdekking,” stelt onderzoeker Evgenia Koumpia. Dubbelstersystemen die bestaat uit jonge, zware sterren worden maar zelden gespot. “Sterren met een grote massa hebben een relatief korte levensduur: in een paar miljoen jaar tijd branden ze op en exploderen ze.” Vaak nog voor ze door astronomen gedetecteerd zijn.

Onderzoekers weten dan ook niet goed hoe dergelijke dubbelstersystemen ontstaan. Hopelijk kan het dubbelstersysteem dat nu is ontdekt daar meer inzicht in geven. Zo zijn onderzoekers heel benieuwd waarom zware sterren opvallend vaak onderdeel uitmaken van een dubbelstersysteem. “Het wordt astronomen steeds duidelijker dat zware sterren bijna nooit alleen geboren worden, maar minstens één metgezel hebben. De reden daarvoor is onduidelijk.”

Bronmateriaal

"Massive twin star snuggles close to its stellar sibling" - University of Leeds
Afbeelding bovenaan dit artikel: Evgenia Koumpia, University of Leeds

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd