Deze vijf feitjes over de ruimte wist jij nog niet!

Wist je dat je op Venus om de dag jarig bent? En dat er over 600.000 jaar geen totale zonsverduisteringen meer te zien zijn?

1. Gek op taart? Dan moet je op Venus zijn!
Op Venus ben je namelijk om de dag jarig. En dan is het ook nog eens heel lang feest, want een dag op Venus duurt 243 aardse dagen! De aarde heeft 365 dagen nodig om een rondje rond de zon te maken. En ongeveer 24 uur om een rondje rond de eigen as te draaien. Venus staat wat dichter bij de zon en heeft maar 225 dagen nodig om een rondje rond onze ster te voltooien. Maar: de planeet draait heel langzaam rond de eigen as: zo’n rondje duurt 243 dagen. Dus na iets minder dan twee lange dagen op Venus ben je alweer jarig!

Een zonsverduistering. Afbeelding: Buddy_Nath / Pixabay.

2. Geen totale zonsverduisteringen meer voor jouw achter-, achter-, achter-, achter-, achter-, enzovoort kleinkinderen
Een zonsverduistering ontstaat doordat de maan voor de zon schuift en het oppervlak van de zon helemaal bedekt. Dat zo’n klein hemellichaam zo’n groot hemellichaam vanaf de aarde gezien helemaal kan bedekken, komt doordat de maan vrij dicht bij de aarde staat, terwijl de zon ver weg staat. Nu nog wel. Want de maan is zich van de aarde aan het verwijderen. Dat betekent dat deze dus vanaf de aarde gezien steeds kleiner wordt en in de verre toekomst niet meer in staat is om het oppervlak van de zon vanaf onze planeet gezien volledig te bedekken. Over 600.000 jaar zijn totale zonsverduisteringen dan ook niet langer mogelijk.

3. Het is lekker stoffig op aarde
Naar schatting landt er elke dag 100.000 kilo ruimtestof op aarde. Overigens zie je daar weinig van: op 1 vierkante kilometer komt per week iets meer dan 1 gram ruimtestof terecht.

Het boek 'Ongelofelijk raar/waar'.
Het boek ‘Ongelofelijk raar/waar’.
4. Soms komt de zon op Mercurius twee keer op
Lang dachten mensen dat de zon om de aarde draaide. Maar dat is natuurlijk niet zo: de aarde draait zelf rond. Daardoor staat de zon ongeveer de helft van de tijd onder de horizon (het is dan nacht). Maar de aarde roteert niet alleen om de eigen as: de planeet draait ook nog eens om de zon. Daardoor zien we de zon steeds op een iets andere plaats aan de hemel staan (een verandering die heel geleidelijk optreedt). Mercurius roteert ook (maar wel langzamer dan de aarde) en draait ook nog eens om de zon heen. Maar de baan die Mercurius om de zon trekt is niet mooi rond, maar ellipsvormig. Door die baan staat Mercurius één keer in de 88 dagen dichter bij de zon dan gemiddeld. Hij beweegt dan sneller dan normaal. De zon verandert dan dus ook heel snel van richting aan de hemel; sneller dan Mercurius zelf ronddraait. Als je precies op de goede plek op Mercurius staat, kun je daardoor af en toe een dubbele zonsopgang meemaken. De zon komt op, maar keert na een tijdje om en verdwijnt, om daarna opnieuw op te komen waarna de dag echt kan beginnen.

5. Door ons gaat Jupiter langzamer
Als je een bal tegen een rijdende vrachtwagen gooit, dan krijgt de bal meer vaart. Net zoiets hebben ruimtevaartorganisaties gedaan met onder meer New Horizons, de ruimtesonde die onlangs bij Pluto arriveerde. Deze scheerde langs de planeet Jupiter en kreeg door de zwaartekracht van Jupiter extra snelheid. Gevolg is wel dat Jupiter snelheid verloor. Jupiter merkt daar niets van, want het gaat om een piepklein verschil, maar we kunnen toch maar mooi zeggen dat we de gasreus vertraagd hebben.

‘Ongelooflijk raar/waar’ (****)
Kunnen de feitjes hierboven je wel bekoren? Duik dan eens in het nieuwste boek van de hand van Govert Schilling: ‘Ongelooflijk raar/waar’. Daarin vind je naast bovenstaande feitjes nog veel meer verbazingwekkende verhalen over het heelal. Het boek – dat bedoeld is voor kinderen, maar ook nog wel wat verrassingen voor de toch tamelijk ingelezen volwassene bevat – is een aanrader. Op een heldere manier doet Schilling de meest ongelofelijke verhalen over ons heelal uit de doeken en legt hij direct de wetenschap erachter uit. Na dit boek zul je nooit meer op dezelfde manier naar boven kijken, simpelweg omdat daar zoveel ongelofelijke dingen gebeuren.

Bronmateriaal

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd