Diabetes: zit het in de botten?

Het skelet speelt een doorslaggevende rol in het regelen van ons bloedsuiker en kan weleens de oorzaak zijn van sommige vormen van diabetes. Dat beweren onderzoekers. Het hormoon osteocalcine is de dwarsligger als het gaat om diabetes type 2.

De botten laten het hormoon osteocalcine los en dit regelt de hoeveelheden glucose in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat de alvleesklier insuline aanmaakt waardoor andere cellen de glucose beter vanuit het bloed kunnen opnemen.

Veranderingen
Uit het onderzoek blijkt echter dat osteocalcine in sommige situaties niet wordt afgegeven. En dat leidt tot problemen, oftewel symptomen van diabetes type 2. De resultaten wijzen er dan ook op dat diabetes in sommige gevallen veroorzaakt wordt door veranderingen in de botten.

Osteoporose
Zo hebben de wetenschappers het vermoeden dat medicijnen die worden ingezet tegen osteoporose (het afnemen van de botmassa) wel eens de ‘contacten’ tussen de botten en insuline kunnen verstoren. En zo kunnen problemen ontstaan met het bloedsuiker.

Belangrijk
“Dit onderzoek heeft belangrijke gevolgen voor zowel diabetes- als osteoporosepatiënten,” vertelt onderzoeker Gerard Karsenty. “Ten eerste toont deze studie aan dat osteocalcine betrokken is bij het ontstaan van diabetes. Ten tweede kan bot een nieuw doel worden in de behandeling van diabetes 2, omdat het sterk bijdraagt aan de intolerantie jegens insuline. En als laatste kan osteocalcine een medicijn voor diabetes type 2 worden.”

Diabetes type 2 is een veelvoorkomende vorm van suikerziekte waarbij het lichaam niet langer juist reageert op de insuline. Hierdoor heeft het ook geen controle meer over de hoeveelheid suiker in het bloed.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd