Diamanten en supercomputers: een ijzersterke combinatie

Diamanten platen met duizenden stikstofatomen kunnen de basis vormen van toekomstige supercomputers. Deze supercomputers kunnen miljoenen keren meer informatie opslaan dan supercomputers met een silicium-systeem. Daarnaast kunnen computers met een diamant-systeem informatie duizenden keren sneller verwerken.

Stikstof komt regelmatig in diamanten voor. Daarom hebben sommige diamanten een gele kleur. Wetenschappers hebben een ionenstraal gebruikt om koolstofatomen van een diamant te vervangen door stikstofatomen. Een ionenstraal verving twee koolstofatomen voor één stikstofatoom. Hierdoor ontstond een vlak stuk diamant met een fijn patroon.

Hoe werkt een kwantumcomputer eigenlijk? In een normale computer wordt informatie opgeslagen als 0 of 1, het beroemde binaire getallenstelsel. In een op diamanten-gebaseerde kwantumcomputer wordt informatie anders opgeslagen. De richting waarin een elektron spint is doorslaggevend. En aangezien er enorm veel richtingen zijn, kan een kwantumcomputer veel meer informatie opslaan en verwerken.

Wetenschappers weten nog niet het exacte nummer in hoeveel richtingen een elektron kan spinnen. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Eén ding is zeker: consumenten zullen niet snel een diamanten computer aanschaffen. “Een kwantumcomputer helpt u niet om twee nummers sneller te typen”, zegt wetenschapper Ray Beausoleil van HP. Daar heeft de beste man een punt. Een kwantumcomputer zal – gezien de hoge prijs – in eerste instantie alleen gebruikt worden als supercomputer.

Hebben consumenten dan helemaal niets aan een kwantumcomputer? Nee, dat ook weer niet. Kwantumcomputers met diamanten lossen zeer complexe problemen op. Deze oplossingen zijn vervolgens te gebruiken in het dagelijks leven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd