Diepzeevissen zwemmen in de ‘verkeerde’ oceaan

Wat doen enkele diepzeevissen en inktvissen uit de Grote Oceaan in de Atlantische Oceaan? Biologen hebben diverse vissoorten op 15.000 kilometer van hun normale leefomgeving gevonden. Waarschijnlijk reisden ze via diepzeestromen van de Grote Oceaan naar de Atlantische Oceaan.

“Het is bijzonder dat we deze vissoorten in het zuidwesten van de Atlantische Oceaan tegenkomen”, zegt Dr. Alexander Arkhipkin van de Falkland Islands Fisheries Department. Sinds 1987 onderzoekt deze instantie vissen die gevangen worden door commerciële vissers en onderzoeksboten.

De diverse vissoorten die gevonden zijn nabij de Falklandeilanden leven normaal gesproken in het noorden van de Grote Oceaan. Waarschijnlijk zijn ze langs de westkust van Amerika naar onderen afgedaald. Drie specifieke soorten – de inktvis Gonatopsis octopedatus, de vis Lycodapus endemoscotus en een 81 centimeter lange Albatrossia – leven op een diepte van 600 tot 1.000 meter, dus het is erg onwaarschijnlijk dat ze in ballastwater van schepen terecht zijn gekomen.

“We hadden niet verwacht dat relatief langzame diepzeevissen en inktvissen zo ver kunnen reizen”, vertelt Dr. Arkhipkin. De professor vermoedt dat de diepzeestromen worden beïnvloed door klimaatverandering. Bewijs om dit vermoeden te bevestigen heeft hij op dit moment nog niet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd