Digitale scans van de Notre Dame bieden mogelijk hoop voor restauratie

De 3D-scans geven een compleet beeld van hoe de Notre Dame er vóór de brand uitzag.

Frankrijk werd afgelopen week flink opgeschud toen hun geliefde kathedraal de Notre Dame in lichterlaaie bleek te staan. Het dak en de centrale torenspits stortten in. Een vraag die rees was of het mogelijk zou zijn om deze oude kathedraal uit de twaalfde eeuw weer in zijn originele staat te restaureren. En met dank aan de inmiddels overleden Amerikaanse professor Andrew Tallon, kan daar volmondig ja op worden beantwoord.

Hints
De bouwers die de Notre Dame in de middeleeuwen oprichtten, gaven hun geheimen niet zomaar prijs zo meldt Leica Geosystems. De makers hebben geen enkele hint over de bouw achtergelaten, behalve die in het gebouw zelf verborgen liggen. Om toch meer te weten te komen over het bouwproces van gotische kathedralen, besloot Tallon 3D-scans van de Notre Dame te maken. Want op die manier kan op de millimeter nauwkeurig de kathedraal in beeld worden gebracht.

Scans
De onderzoeker maakte gebruik van 3D-lasertechnologie. Hiermee ontwikkelde hij als het ware een ruimtelijke kaart van het gebouw. In slechts vijf dagen tijd legde Tallon de Notre Dame met 1 miljard datapunten vast. En uiteindelijk rolden hier digitale scans uit, die een zo volledig mogelijk beeld geven van het gebouw en hoe deze precies in elkaar zit. “Dit type werk was simpelweg niet mogelijk geweest vóór de 3D-laserscanner,” stelde Tallon destijds. “Handmatige metingen zouden maanden werk, en hoge steigers vergen, om nog maar te zwijgen over de onvermijdelijke fouten als gevolg van onnauwkeurigheid.”

Modellen
De digitale modellen bieden de mogelijkheid om als het ware in het gebouw te kijken, maar ook om het te verplaatsen en te meten. De beelden tonen het hele skelet en geven ook prijs welke keuzes de bouwers van de Notre Dame hebben gemaakt toen zij de kathedraal in de twaalfde eeuw deden verrijzen. En deze informatie komt nu wel erg goed van pas.

De scans bieden hoop voor de restauratie van de oude kerk. Want met deze digitale scans bij de hand, kan de Notre Dame hopelijk in haar oude glorie hersteld worden.

Bronmateriaal

"Laser Light on Gothic Architecture" - Leica Geosystems

Afbeelding bovenaan dit artikel: corinabenesch / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd