‘Dik? Ik?’: mens blijkt blind voor eigen gewicht

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat zo’n 25 procent van de vrouwen met overgewicht zichzelf als ‘gezond’ of zelfs ‘te licht’ ziet. De vrouwen die wel een normaal of zelfs te laag gewicht hadden, bestempelden zichzelf op hun beurt weer als te dik en hielden er soms zelfs gevaarlijke diëten op na. Onderzoekers maken zich dan ook zorgen over dit gekke zelfbeeld.

“Mensen met overgewicht die niet erkennen dat ze overgewicht hebben, zijn minder geneigd om gezond te eten en te bewegen,” vertelt onderzoeker Abbey Berenson. “Deze mensen lopen het risico dat ze hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of andere serieuze problemen krijgen.”

Vragen
De onderzoekers verzamelden 2200 Amerikaanse vrouwen tussen de 18 en 25 jaar. De dames moesten vragen beantwoorden over hun situatie en de manier waarop ze daar zelf naar keken. Een voorbeeldvraag: ‘Hoe zou u uw gewicht beschrijven?’ De dames konden daarbij kiezen uit diverse antwoorden.

Veel te licht
De resultaten zijn opvallend. Met name Spaanse Amerikanen en Afro-Amerikanen zien zichzelf heel anders. Van de Spanjaarden met overgewicht gaf zo’n 25 procent aan helemaal niet te zwaar te zijn. Bij de Afro-Amerikanen was dat 30 procent. Onder de blanke Amerikanen vond vijftien procent van de dames met overgewicht zich gezond of zelfs te licht.

WIST U DAT…

…12.000 Nederlandse kinderen levensgevaarlijk dik zijn?

Veel te zwaar
Van de dames die te licht waren of juist een goed gewicht hadden, vond zestien procent van de blanke dames zich te zwaar. Onder de Spanjaarden gaat het dan om twintig procent.

Waarom de vrouwen zo’n verkeerd beeld van zichzelf hebben, is onduidelijk. Uit een eerder onderzoek blijkt overigens dat de dames niet alleen zichzelf heel anders zien. Ook hun kinderen – of ze nu te dik of te dun zijn – worden door ouders vaak verkeerd bestempeld. Zo vindt 71 procent van de ouders met te dikke peuters hun kindje gezond of zelfs te licht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd