Dinosaurus met recordbrekend aantal verwondingen en afwijkingen ontdekt

Nog niet eerder hebben onderzoekers een theropode dinosaurus met zoveel verwondingen en afwijkingen aan de schouders en armen ontdekt.

Scheuren, breuken en zelfs gaten: dergelijke afwijkingen in de botten van theropode dinosaurussen zijn heel normaal. In veel gevallen bevinden ze zich in de schouders en armen (voorpoten) van de dino’s. De meest zielige theropode dinosaurus die ons tot voor kort bekend was, telde vier aangetaste botten in de schouders en armen. Maar dat zielige exemplaar is nu van de troon der zieligheid gestoten, zo schrijven onderzoekers in het blad PLoS ONE. Ze hebben namelijk een theropode dinosaurus ontdekt die maar liefst acht aangetaste botten in de schouders en armen telt.

Arizona
Het gaat om een dinosaurus van de soort Dilophosaurus wetherilli. De dinosaurus werd jaren geleden in Arizona ontdekt, maar nu pas hebben wetenschappers de vele verwondingen van het organisme opgemerkt.

Breuken en infecties
In het linkerschouderblad van de dinosaurus bevindt zich een geheelde breuk. Datzelfde geldt voor zijn linkerspaakbeen (tussen de pols en elleboog). Aan dezelfde kant van het lichaam was ook de ellepijp aangetast door een infectie, mogelijk veroorzaakt door een steekwond-achtige verwonding. De duim aan de linkerzijde van het lichaam van de dinosaurus had ook onder een infectie geleden, zo schrijven de onderzoekers. Mogelijk ontstonden de verwondingen en daaruit voortkomende infecties doordat de dinosaurus van links werd aangevallen. De aanvaller moet daarbij de linkerarm van D. wetherilli met zijn klauwen hebben vastgehouden en aangetast. Een andere mogelijkheid is dat D. wetherilli een prooi wilde grijpen en deze zich serieus heeft verzet door een aantal schoppen uit te delen.

Afbeelding: PLoS ONE / DOI: 10.1371/journal.pone.0149140.
Afbeelding: PLoS ONE / DOI: 10.1371/journal.pone.0149140.

Vervorming
Ook aan de rechterzijde van het lichaam van de dinosaurus zijn diverse verwondingen aangetroffen. Zo is het opperarmbeen (dat van de schouder naar de elleboog loopt) aan deze kant vervormd. Dit bot steekt ook wat uit naar opzij. De onderzoekers konden geen bewijs vinden dat deze vervorming veroorzaakt was door iets van buitenaf (bijvoorbeeld een aanval van een andere dinosaurus). Ze suggereren dan ook dat de dinosaurus aan een aandoening leed die we ook zien bij jonge vogels die te weinig voedingsstoffen binnen krijgen en ervoor zorgt dat hun botten gemakkelijk vervormen.

Afbeelding: PLoS ONE / DOI: 10.1371/journal.pone.0149140.
Afbeelding: PLoS ONE / DOI: 10.1371/journal.pone.0149140.

Tumoren
En dan is de lijst met verwondingen en aandoeningen nog niet af. Op het spaakbeen aan de rechterzijde van het lichaam troffen de onderzoekers drie bottumoren aan. Mogelijk waren deze kwaadaardig. En ook de derde vinger aan de rechterhand is zodanig vervormd dat deze niet meer gebogen kon worden en altijd uitstak (zie de afbeelding hierboven).

Onduidelijkheden
Hoe de dinosaurus precies aan zijn verwondingen kwam, blijft gissen. Ook de vraag of de dinosaurus de verwondingen in één klap opliep, kunnen de onderzoekers niet beantwoorden. Wat ze wel zeker weten, is dat de dinosaurus in ieder geval nog enige tijd nadat deze de verwondingen opliep, leefde. Dat blijkt uit het feit dat sommige breuken geheeld zijn. Gemakkelijk zal dat leven niet geweest zijn. Zo moet de dinosaurus zeer veel moeite hebben gehad om prooien te pakken. Mogelijk at de dinosaurus een hele tijd niet of at deze gedurende een periode alleen kleine prooien die hij met zijn mond of voeten alleen de baas kon.

Bewezen is in ieder geval dat een dinosaurus een hoop hebben kon, zo stellen de onderzoekers. Ze wijzen erop dat de dino lang nadat hij de verwondingen opliep nog veel pijn moet hebben gehad.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd