Dinosaurus had nog al eens brand

Als er 130 miljoen jaar geleden een brandweer was geweest, dan had die het hartstikke druk gehad, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

In het Krijt (145 tot 65 miljoen jaar geleden), de hoogtijdagen van de dinosaurussen, was er namelijk nog al eens brand. Dat hebben wetenschappers van de Royal Holloway University of London ontdekt.

Houtskool
De onderzoekers baseren hun conclusie op fossiel resten waarin ze houtskool aantroffen. “Houtskool is het restant van planten die verbrand werden en wordt heel gemakkelijk bewaard,” legt onderzoeker Andrew C. Scott uit.

Vaak
Uit de fossiele resten blijkt dat de dinosaurussen niet alleen elkaar, maar ook vuur moesten vrezen. Er kwamen in het Krijt namelijk veel meer branden voor dan gedacht. En die hadden ongetwijfeld een grote invloed op de leefomgeving van de dinosaurussen. Vegetatie verdween, er trad erosie op en daardoor nam de kans op overstromingen weer toe.

WIST U DAT…

…onlangs het fossiel van een broedende dinosaurus is ontdekt?

Zuurstof
Dat vuur zo’n grote invloed had in het Krijt kunnen de onderzoekers wel verklaren. De aarde was in die periode warmer dan vandaag de dag het geval is. En daarnaast zat er ook nog eens meer zuurstof in de atmosfeer. Ook al bevatten planten veel vocht: in die tijd konden ze gewoon verbranden. De meeste branden werden overigens veroorzaakt door blikseminslag, zo schrijven de onderzoekers in het blad Cretaceous Research.

Hoewel vast lijkt te staan dat de branden een grote invloed hadden op de aarde is nog niet helemaal duidelijk welke invloed de branden op dinosaurussen hadden. De onderzoekers hopen dat nu uit te gaan zoeken.

Bronmateriaal

"When dinosaurs roamed a fiery landscape" - Rhul.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ryanz720 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd