Dinosaurus met stekelig nekschild en nare infectie ontdekt

De dinosaurus – wiens leven niet over rozen ging – had naast twee hoorns onder meer gekrulde stekels op zijn indrukwekkende nekschild.

De dinosaurus leefde zo’n 76 miljoen jaar geleden en heeft de naam Spiclypeus shipporum gekregen. De dino behoort niet alleen tot een nieuwe soort, maar is zo anders dan ons reeds bekende dinosaurussoorten dat de onderzoekers deze zelfs een eigen geslacht hebben gegeven.

Ceratopidea
De nieuw ontdekte dinosaurus behoort tot de Ceratopidae. Deze plantenetende dinosaurussen hadden hoorns op de kop en een nekschild. Een vrij bekende dinosaurus uit deze groep is de Triceratops. Spiclypeus shipporum lijkt daar in eerste instantie misschien wel een beetje op, maar toch zijn er duidelijk verschillen tussen de nieuw ontdekte dinosaurus en Triceratops. De oriëntatie van de hoorns op de kop van de dinosaurus bijvoorbeeld. De hoorns van S. shipporum wijzen naar opzij. Ook bijzonder zijn de ‘stekels’ op het nekschild van S. shipporum. Sommige van deze stekels ‘krullen’ naar voren, terwijl anderen juist naar opzij en boven wijzen. In dit opzicht lijkt S. shipporum een soort overgangsvorm te zijn tussen primitievere dinosaurussen met stekels die allemaal uitstaken en latere dinosaurussen wiens stekels allemaal naar voren krulden.

Onderzoeker Jordan Mallon poseert naast de gereconstrueerde schedel van de nieuwe dinosaurussoort. Afbeelding: Martin Lipman / © Canadian Museum of Nature.
Onderzoeker Jordan Mallon poseert naast de gereconstrueerde schedel van de nieuwe dinosaurussoort. Afbeelding: Martin Lipman / © Canadian Museum of Nature.

Montana
De resten van de dinosaurus werden zo’n tien jaar geleden teruggevonden in Montana. Maar nu pas hebben onderzoekers ontdekt dat het om een geheel onbekende dinosaurussoort gaat. Naast een deel van de schedel zijn in Montana ook delen van de poten en heupen van de dinosaurus teruggevonden.

Infectie
De botten vertellen het verhaal van een dinosaurus wiens leven niet over rozen ging. Zo zijn bijvoorbeeld in de bovenarm van de dinosaurus sporen van infecties te vinden. “We weten niet hoe het bot geïnfecteerd raakte,” vertelt onderzoeker Jordan Mallon. “Maar we weten zeker dat het dier er jarenlang veel pijn aan heeft gehad en de voorpoot niet kon gebruiken om te lopen.” Ondanks dat probleem suggereren de groeiringen in de botten van de dino dat deze wel uitgroeide tot een volwassen dier. Naar schatting was de dinosaurus zeker tien jaar oud toen deze stierf.

De infectie moet zoveel pijn hebben veroorzaakt dat de dinosaurus niet op zijn voorpoot kon staan. Afbeelding: © Mike Skrepnick.
De infectie moet zoveel pijn hebben veroorzaakt dat de dinosaurus niet op zijn voorpoot kon staan. Afbeelding: © Mike Skrepnick.

Onderzoekers zijn heel blij met de ontdekking van deze nieuwe soort. Het laat maar weer eens zien hoe groot de diversiteit onder de dinosaurussen zelfs aan het einde van het Krijt nog was. De wetenschappers sluiten dan ook niet uit dat ze in hetzelfde gebied nog meer nieuwe soorten gaan ontdekken.

Bronmateriaal

"New species of horned dinosaur with a “spiked shield” identified by Canadian Museum of Nature" - Canadian Museum of Nature
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door © Mike Skrepnick.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd