Direct bewijs gevonden van bestaan donkere materie?

donkere-energie-12

Wetenschappers van het Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne hebben een atypische emissie van een lichtdeeltje opgevangen met de XMM-Newton-telescoop. Deze telescoop vangt röntgenstraling op. De onderzoekers beweren dat dit zwakke signaal niet afkomstig is van zichtbare materie.

Donkere materie is onzichtbare materie. Hoewel donkere materie niet te zien is met onze optische middelen, heeft het wel een bepaalde massa. Zo oefent donkere materie invloed uit op de draaibewegingen van sterrenstelsels. Toch hopen wetenschappers ooit het bestaan van donkere materie te bewijzen, omdat dan blijkt dat alle computermodellen over de werking van het heelal kloppen. Zonder donkere materie zou het universum in feite niet op de huidige manier kunnen functioneren.

Zoektocht
Verschillende internationale teams van wetenschappers proberen donkere materie te vinden. En er worden regelmatig nieuwe ideeën opgeworpen om de zoektocht te versnellen. Toch lijkt het signaal nu gevonden te zijn door een team wetenschappers van het EPFL, waar ook professor Alexey Boyarsky (universiteit van Leiden) onderdeel van uitmaakt.

Signalen schrappen
Het onderzoeksteam analyseerde vele duizenden signalen die ESA’s XMM-Newton opving en verwijderde de signalen afkomstig van bekende deeltjes en atomen. Er bleef één opmerkelijk signaal over. Volgens de wetenschappers is de mogelijkheid dat het om een meetfout gaat uitgesloten.

Hypothetisch deeltje
“Daarnaast komt het signaal uit een gebied waar we veel donkere materie verwachten”, legt wetenschapper Oleg Ruchayskiy uit. Het signaal is afkomstig van een unieke gebeurtenis: een foton die wordt uitgestoten door de vernietiging van een hypothetisch deeltje, namelijk een steriele neutrino. Ruchayskiy: “Als het inderdaad een signaal van een donkere materie-deeltje is, weten we waar we moeten kijken en kunnen we betere telescopen en instrumenten ontwikkelen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd