Is dit één van de eerste sterren ooit gespot?

eerste-generatie

Wetenschappers hebben nog nooit een ster van de eerste generatie gezien. Dit waren de allereerste sterren in het universum. Maar, mogelijk is nu wel de eerste tweede generatie-ster gevonden. Het gaat om een zwak sterretje op een afstand van slechts duizend lichtjaar van de aarde.

De eerste generatie sterren ontstonden enkele honderden miljoenen jaren na de oerknal. Ze vormden in gaswolken, die enkel bestonden uit helium en waterstof. Het waren dus sterren met weinig zware elementen.

Omdat de eerste sterren wel honderd keer zo zwaar waren als de zon, werden ze niet oud. Dit is logisch te verklaren. Een massieve ster moet meer energie produceren om de inwaartse druk van zwaartekracht tegen te gaan en houdt dit niet zo lang vol als een compacte ster. Kortom, de eerste sterren klapten snel in elkaar. Maar omdat deze sterren zo zwaar waren, bleven er geen restproducten achter (zwarte gat of neutronenster). Alle eerste sterren zijn daarom door zichzelf vernietigd.

Tweede generatie-sterren
Uit het materiaal van de eerste generatie-sterren zijn de tweede generatie-sterren geboren. Omdat veel tweede generatie-sterren compacter zijn, bestaan zij nu nog steeds, bijvoorbeeld in ons eigen Melkwegstelsel. Dit geldt ook voor SDSS001820.5-093939.2, de ster die nu is ontdekt door de Subaru-telescoop. Deze potentiële tweede generatie-ster is de helft minder zwaar dan onze zon en pruttelt dus lekker door.

Waarom is het een tweede generatie-ster?
Wetenschappers vermoeden dat SDSS001820.5-093939.2 een tweede generatie-ster is, omdat de ster weinig lichte elementen heeft, zoals koolstof, magnesium en kobalt. Toch bevat de ster relatief veel zware elementen, zoals nikkel, calcium en ijzer. Dit is nog altijd veel minder dan de zon. Zo heeft de zon 300 keer zoveel ijzer als SDSS001820.5-093939.2. De onderzoekers vermoeden daarom dat de ster gevormd is in een waterstofwolk, die elementen bevatte van een eerste generatie-ster.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd