Dit is de kleinste microscoop ter wereld

Wetenschappers hebben een bijzonder kleine microscoop ontwikkeld. Het apparaat weegt zo’n 46 gram en is daarmee heel geschikt om wereldwijd, in wat voor omstandigheden ook, gebruikt te worden. De microscoop is bovendien relatief goedkoop en gemakkelijk in het gebruik.

De kleine microscoop is een logische vervolgstap nadat eerder de LUCAS-technologie werd ontwikkeld. LUCAS staat voor Lensless Ultrawide-field Cell Monitoring Array platform based on Shadow imaging). Heel concreet werkt het als volgt. Er wordt geen gebruik gemaakt van een lens, maar van holografische afbeeldingen van kleine deeltjes of cellen. Deze ontstaan doordat objecten op een speciale manier belicht worden. Een digitale sensor geeft de afbeeldingen vervolgens weer. De technologie is zeer geschikt om bloedmonsters of andere vloeistoffen te bestuderen.

Computer
“Dit is een heel geschikte en toch kosten-effectieve microscoop in een heel klein pakje,” meent onderzoeker Aydogan Ozcan. “Het doel van dit project was het ontwikkelen van een apparaat dat gebruikt kan worden om resultaten van onderzoeken met betrekking tot de gezondheid ook in gebieden met beperkte middelen te verkrijgen.” De microscoop heeft geen lens, dus de beelden worden naar een computer gestuurd om bekeken te worden. Dit levert gedetailleerde resultaten op die bovendien continu oproepbaar zijn.

Extra onderdelen
Met de microscoop kunnen ziektes als malaria, HIV en tuberculose worden opgespoord. Ook kunnen wetenschappers met het apparaat de kwaliteit van water vaststellen. Voor nader onderzoek kunnen tegen een lage prijs extra onderdelen op de microscoop worden gezet.

Volgens Ozcan is de microscoop bijzonder geschikt voor ontwikkelingslanden; het apparaatje is klein, eenvoudig en effectief. Bovendien verschijnen de resultaten direct op de computer en kunnen ze gemakkelijk worden doorgestuurd naar een centraal laboratorium of ziekenhuis. Zo krijgen ook mensen in verlaten gebieden de onderzoeksresultaten en daaruit voortvloeiende zorg die ze nodig hebben.

Foto: Ozcan Research Group / UCLA

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd