Dit is de stad van de toekomst: wil jij hier wonen?

stad-toekomst

Megasteden met hun hoge, betonnen gebouwen en vastlopende infrastructuur: dat kan toch niet meer? De stad van de toekomst is groen! Scientias.nl bundelde de beste ideeën voor de stad van de toekomst.

De groene fiets
De groene fiets
1. Gezonder bewegen
In de stad van de toekomst lopen we meer. Dit houdt ons gezond en bespaart tijd en geld. Hoe laat je mensen de trap nemen in plaats van de lift? Dit kun je bereiken door met stickers op de grond te werken. Wanneer er geen lijnen of voetstappen op de vloer staan, nemen mensen sneller de lift. Wanneer er wel belijning is, besluiten mensen om een trap te beklimmen. Bekijk deze video maar eens en zie het verschil. Even een paar treetjes rennen of de lift nemen zorgt voor een betere doorstroming en is ook nog een supergezond! In de stad van de toekomst hebben meer mensen een ‘groene’ fiets. De fiets van het Amerikaanse bedrijf Organic Transit heeft een fiets met een dak. Op dit dak bevindt zich een zonnepaneel. De batterij laadt in zeven uur op, waarna een fietser trapondersteuning krijgt en een snelheid van 45 kilometer per uur haalt.

2. Beter hergebruik van water
Dagelijks stroomt er miljoenen liters vuil water weg. Kunnen we het water niet opnieuw ergens voor gebruiken? Mitsubishi Electric heeft een zuiveringsmethode gevonden waarbij gebruik wordt gemaakt van hydroxylradicaal. Wanneer deze methode in 2019 klaar is, kan vuil water eerst gereinigd worden voordat we het voor secundaire doeleinden gebruiken of het weer de natuur in kan.

3. Een drijvende stad
De wereldbevolking groeit en dat betekent dat er meer land nodig is om voedsel te verbouwen. Misschien leven in de toekomst wel in een drijvende stad. Een Londens ontwerpbureau heeft een drijvende stad ontworpen. De stad zou grotendeels zelfvoorzienend moeten zijn. Daartoe is er ruimte gemaakt voor het verbouwen van voedsel en houden van vee. Ook wekt de stad zijn eigen energie op met behulp van de getijden. De bewoners van de stad moeten zich voornamelijk met elektrische voertuigen en onderzeeërs voortbewegen, waardoor de luchtvervuiling beperkt wordt. Of dit ooit werkelijkheid wordt? Misschien niet, maar het is mooi om erover te dromen!

Een drijvende stad
Een drijvende stad

4. Groen, groener, groenst
In een stad wordt iedere vierkante kilometer benut om een gebouw neer te planten. Het is een wonder dat Central Park in New York nog bestaat. Gelukkig zijn er allerlei manieren om de stad te vergroenen. In New York is The High Line – een vervallen spoorwegviaduct – getransformeerd in een geliefd park. Het oude viaduct is nu een 2,2 kilometer lange groene strook op een hoogte van negen meter boven de begane grond. Ook is er onlangs een Kickstarterproject gestart om Times Square drie weken lang om te toveren tot een bos met grote bomen, prachtige bloemen en andere planten. Het project PopUP Forest is een mooie manier om een megastad te vergroenen. En wat moet een stad doen met al die oude metrowagons? Die kunnen in de zee worden gedumpt. Er zijn inmiddels al 2.500 wagons voor de Amerikaanse kust gedumpt, waardoor er een kunstmatig rif is ontstaan. Al deze metrowagons zijn een leefgebied voor miljoenen vissen!

The High Line in New York
The High Line in New York

laser5. Energie uit de ruimte
Met een satelliet lasers naar de aarde afvuren. Dat klinkt als het plan van de slechterik in een actiefilm. Toch is het dichter bij de realiteit dan je misschien zou denken. Japan Space Systems en Mitsubishi Heavy Industries lieten onlangs via elektromagnetische golven een lamp op een afstand van 500 meter branden. Draadloos! In de toekomst kunnen zonnepanelen in de ruimte met lasers een wolkenkrabber van energie voorzien.

6. Opstapelen in de piramidestad
Eerder in dit artikel lieten we de drijvende stad zien als een oplossing voor overbevolking. Maar er is nog een ander idee: de piramidestad. Een piramidestad ziet er uit als… jawel, een piramide. Iedereen in zo’n stad woont in gemiddeld tien woonlagen rond pleinen van 80 bij 80 meter (vergelijkbaar met de grootte van een voetbalveld). Rondom deze pleinen bevinden zich woningen, winkels, scholen, kantoren, bedrijven, theaters, bioscopen, en andere stadsfuncties die de inwoners nodig hebben om een modern leven te leiden. “Deze opzet garandeert weer een vitale, bruisende, levendige stad,” zegt architect Aad Breed.

De piramidestad
De piramidestad

Meer weten over de nieuwe ontwikkelingen waardoor leven in de toekomst leuker en groener wordt? Haast je naar ClearTechnology.nl!

Bronmateriaal

Archief ClearTechnology & Scientias

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd