Dit nieuw ontdekte beestje kon meer hebben dan de dino’s

Kimbetopsalis simmonsae

Wetenschappers hebben een knaagdierachtig beestje ontdekt dat – in tegenstelling tot de dino’s – de massa-extinctie aan het eind van het Krijt overleefde.

Studente Carissa Raymond ontdekte fossiele resten van het knaagdierachtige beest tijdens opgravingen in Nieuw-Mexico. Ze stuitte op enkele zwarte tanden die onmiddellijk deden denken aan de Mulituberculata: primitieve zoogdieren met knobbeltjes op de kiezen.

Nieuw
Zodra de studente de tandjes aan projectleider Thomas Williamson laat zien, weet hij dat ze iets bijzonders gevonden heeft. “Ik verwachtte direct dat dit iets nieuws zou zijn. Ik had nog nooit zoiets gezien.” En dat bleek inderdaad het geval te zijn. Het gaat om een geheel nieuwe soort. Het beestje heeft de naam Kimbetopsalis simmonsae gekregen.

De tandjes die van de nieuwe soort zijn teruggevonden. Links zie je snijtanden, rechts kiezen. Afbeelding: University of Nebraska-Lincoln.
De tandjes die van de nieuwe soort zijn teruggevonden. Links zie je snijtanden, rechts kiezen. Afbeelding: University of Nebraska-Lincoln.

Belangrijke vondst
Wetenschappers zijn blij met de ontdekking van deze nieuwe soort. Over Multituberculata – waar ook K. simmonsae toe behoort – is vrij weinig bekend. De dieren kwamen 160 miljoen jaar geleden al op aarde voor. Nadat de dinosaurussen uitstierven, werden de dieren groter. K. simmonsae moet ongeveer net zo groot zijn geweest als een bever. Hoe de Multituberculata er precies in slaagden om na het verdwijnen van de dinosaurussen terrein te winnen, is niet helemaal duidelijk. Door dit soort nieuwe vondsten kan daar wellicht meer inzicht in worden verkregen.

De Multituberculata mogen dan een massa-extinctie hebben overleefd; uiteindelijk redden ze het niet. Zo’n 40 miljoen jaar geleden stierven de dieren uit. Mogelijk doordat ze de competitie met knaagdieren – die ongeveer 57 miljoen jaar geleden ontstonden – niet aankonden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd