Dit zijn de meest gevaarlijke ziekten van dit moment

ebola

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een lijstje gemaakt met daarop acht ziekten die op korte termijn op grote schaal kunnen toeslaan.

Wetenschappers en andere experts op het gebied van Volksgezondheid verzamelden zich vorige week in Genève. Hun taak? De meest gevaarlijke ziekten van dit moment op een rijtje zetten. Het ging daarbij om ziekten die op korte termijn op grote schaal kunnen uitbreken en die nauwelijks of helemaal niet te behandelen zijn.

Uit de bijeenkomst is een lijstje met acht ziekten gerold:
1. Krim-Congo-hemorragische koorts
Een virusziekte die wordt overgebracht door teken van het geslacht hyalomma. Het virus is in dertig procent van de gevallen dodelijk. Er is geen vaccin beschikbaar, het enige wat artsen kunnen doen, is de symptomen bestrijden en maatregelen treffen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
2. Ebola-virus
Het virus wordt van wilde dieren op mensen overgedragen, waarna ook mensen elkaar onderling kunnen besmetten. Er is op dit moment nog geen behandeling of vaccin tegen het virus, maar daar wordt wel aan gewerkt. Tijdens recente epidemieën stierven tussen de 25 en 90 procent van de mensen die het virus opliepen.
3. Marburgvirus
Aangenomen wordt dat dit virus van nature huist in sommige vleermuizen. Zij brengen het over op mensen, waarna mensen elkaar kunnen besmetten. Er is geen behandeling of vaccin voorhanden. Het virus – dat onder meer leidt tot hevige bloedingen uit alle lichaamsopeningen – is tijdens sommige uitbraken in 88 procent van de gevallen dodelijk gebleken.
4. Lassakoorts
Het virus huist in ratten uit het geslacht Mastomys. Wanneer mensen in contact komen met uitwerpselen of urine van deze ratten kunnen ze het virus oplopen. Ongeveer tachtig procent van de mensen die met het virus in aanraking komen, hebben geen symptomen. Het virus is ongeveer in 1 procent van de gevallen dodelijk. Er is momenteel geen vaccin dat tegen het virus kan beschermen.
5. Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS)
Het virus huist waarschijnlijk in kamelen. Het virus kan ook van mens op mens worden overgedragen, maar dat gaat niet zo gemakkelijk. Ongeveer 36 procent van de mensen die dit virus oplopen, overlijdt eraan. Er is geen vaccin of specifieke behandeling beschikbaar.
6. Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
Het virus kan van mens op mens worden overgedragen. Het is in 9,6 procent van de gevallen dodelijk. Er is op dit moment geen effectieve behandeling.
7. Nipah-virus
Ook dit virus vindt zijn oorsprong in vleermuizen. Het kan van vleermuizen overgebracht worden op mensen, maar recent deed een ander dier – een varken – dienst als tussen-gastheer. In 1999 liepen 300 mensen de ziekte op. 100 van hen stierven.
8. Riftdalkoorts
Verschillende diersoorten kunnen dit virus onder de leden hebben. Muggen bijten deze dieren, raken besmet en dragen het over wanneer ze andere dieren of mensen bijten. Het virus is in tot 1 procent van de gevallen dodelijk.

Vraagje

Aan welke ziekten gaan mensen na 2100 dood? Lees er hier alles over!

Toekomstige uitbraken voorkomen
De lijst met ziekten moet de Wereldgezondheidsorganisatie helpen om toekomstige uitbraken te voorkomen. Bijvoorbeeld door onderzoek naar vaccins en behandelingen te bevorderen, meer kennis over de ziekten te verzamelen en maatregelen te treffen om verspreiding van de ziekten te voorkomen. De lijst zal elk jaar opnieuw onder de loep worden genomen. En ook wanneer nieuwe ziekten de kop opsteken, kan de lijst opnieuw worden samengesteld.

Chikungunya
Naast de acht gevaarlijke ziekten wezen de onderzoekers nog drie ziekten aan die we goed in de gaten moeten houden: de infectieziekte chikungunya (ook overgedragen door muggen), de infectieziekte SFTS (Severe fever with thrombocytopenia syndrome) en de eveneens door muggen overgedragen Zika-koorts.

Misschien mis je een aantal belangrijke ziekten die eveneens uit kunnen monden in een epidemie. Denk aan HIV/AIDS, malaria en vogelgriep. Deze ziekten zijn expres buiten beschouwing gelaten, omdat er al uitgebreid onderzoek naar wordt gedaan en er reeds maatregelen zijn getroffen om uitbraken te voorkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd