DNA-test voor laatste dodo-ei

Men neemt aan dat een Zuid-Afrikaans museum het laatste dodo-ei ter wereld in bezit heeft. Om het laatste restje onzekerheid omtrent dat ei weg te nemen, wil het museum een DNA-test af laten nemen. Een universiteit in Kaapstad en Oxford is in het bezit van een hoofd en poot van de dodo en moet dus in staat zijn om het DNA te vergelijken.

Het ei kwam in 1915 in het bezit van het museum toen curator Marjorie Courtenay-Latimer het van haar oudtante kreeg. Haar oudtante had het op haar beurt weer gekregen van een familievriend. Deze man was kapitein en voer regelmatig naar Mauritius, het eiland waar de dodo oorspronkelijk voorkwam. Daar vond hij het ei naar eigen zeggen in een moeras.

Jarenlang is de claim voor waar aangenomen en reisden vele duizenden bezoekers naar Zuid-Afrika af om het ei te zien. Maar nu wil ook het museum zelf zekerheid. “Het is onze plicht om dit ei te testen,” meent curator Mcebisi Magadla. “We kunnen als een museum niet zeggen dat iets authentiek is als we het niet kunnen checken.”

De dodo stierf ergens in het midden van de zeventiende eeuw uit. Dat kwam vooral doordat zeevaarders fanatiek op het dier joegen. De honden en katten die de zeelui meebrachten, roofden op hun beurt de nesten leeg, waardoor er al snel geen toekomst meer was voor de dodo.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd