DNA van moa in kaart gebracht

Een internationaal team van wetenschappers is erin geslaagd om DNA uit de eierschaal van de uitgestorven moa te halen. En dat is een doorbraak die hopelijk helpt verklaren waarom de vogel ooit uitstierf. Het onderzoek is baanbrekend. Nog nooit slaagden wetenschappers erin om DNA uit eierschaal te halen.

“We kunnen niet alleen de eierschalen aan bepaalde moa-soorten koppelen, maar door naar de familiebanden van individuele vogels te kijken ook een gedetailleerd model ontwikkelen van de manier waarop gejaagd werd,” vertelt onderzoeker Chris Jacomb. “Dat helpt ons om de jacht en het proces van uitsterven beter te begrijpen.”

Toekomstig onderzoek richt zich met name op het uitsterven van de moa. Eerder stelde Jacomb al vast dat de moa zo’n 150 jaar nadat de mens op Nieuw-Zeeland arriveerde uitstierf. Het draait nu dan ook om de relatie tussen de mens en de moa. De grote vraag is in hoeverre Polynesische jagers aan het uitsterven van de moa hebben bijgedragen en hoe zij reageerden toen de vogel wellicht door hun toedoen steeds schaarser werd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd