DNA van zoonlief lijkt in brein van moeder te blijven hangen

Wetenschappers hebben in het brein van vrouwen mannelijk DNA teruggevonden. Waarschijnlijk is het daar terechtgekomen toen ze zwanger waren van een zoon en is het mannelijk DNA daar sindsdien gebleven. Onduidelijk is nog of het DNA de vrouwen baat of schaadt.

Dat schrijven wetenschappers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in het blad PLoS ONE. Ze baseren hun conclusies op een uitgebreid hersenonderzoek onder 59 vrouwen. De vrouwen waren allemaal reeds overleden en op het moment van sterven waren ze tussen de 32 en 101 jaar oud. Bij 63 procent van de vrouwen werd in het brein mannelijk microchimerisme (cellen en genetisch materiaal dat moeder en kind tijdens de zwangerschap uitwisselen) aangetroffen. De oudste vrouw waarbij deze cellen in het brein werden aangetroffen, was 94 jaar oud geworden.

Bloed-hersenbarrière
Het is voor het eerst dat onderzoekers mannelijk DNA in het brein van vrouwen terugvinden. Het bewijst dat deze cellen in staat zijn om door de bloed-hersenbarrière heen te breken. Deze barrière beschermt het brein en zorgt ervoor dat ongewenste stoffen het brein niet binnen kunnen dringen.

WIST U DAT…

Alzheimer
Iets meer dan dertig van de vrouwen die de onderzoekers bestudeerden, leden aan Alzheimer. In hun brein kwam ietsje minder mannelijk DNA voor dan in het brein van vrouwen die niet aan Alzheimer leden. Het is echter nog te vroeg om te stellen dat er een verband is: daarvoor moeten eerst meer mensen worden onderzocht.

Of het mannelijk DNA in het vrouwenbrein op andere wijze wellicht ook nog invloed uitoefent op de gezondheid is nog onduidelijk. Eerder onderzoek naar microchimerisme wees erop dat er een verband is tussen microchimerisme en autoimmuunziekten en kanker. Soms een positief verband. Soms een negatief verband. Nader onderzoek moet uitwijzen of dat ook voor mannelijk DNA het geval is.

Bronmateriaal

"Men on the mind: Study finds male DNA in women’s brains" - FHCRC.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Neal Gillis (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd