Dode stelsels in Comacluster bevatten veel donkere materie

De Comacluster
De Comacluster

Sterrenstelsels in een cluster op 300 miljoen lichtjaar van de aarde bevatten honderd keer meer donkere materie dan zichtbare materie. Dit beweren Australische wetenschappers in een paper in het wetenschappelijke vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

De onderzoekers maakten gebruik van krachtige computersimulaties om sterrenstelsels in de Comacluster te onderzoeken. De Comacluster is één van de grootste structuren in ons universum. Duizenden sterrenstelsels worden bij elkaar gehouden door zwaartekracht.

“Als onze huidige theorieën over de evolutie van sterrenstelsels kloppen, zijn de sterrenstelsels in de Comacluster zo’n zeven miljard jaar geleden in de cluster beland”, schrijven de onderzoekers. “Zonder donkere materie zou de visuele materie allang uit elkaar zijn getrokken door de Comacluster.”

dood

Dode sterrenstelsels
In het paper schrijft promovendus Cameron Yozin van de universiteit van West-Australië dat de sterrenstelsels honderd keer meer donkere materie dan zichtbare materie hebben. Deze sterrenstelsels zijn even groot als ons Melkwegstelsel, maar bevatten honderd keer minder sterren. Yozin beweert dat de sterrenstelsels zeven tot tien miljard jaar geleden gestopt zijn met het produceren van sterren. Sindsdien zijn het ‘dode’ sterrenstelsels.

Donkere materie beschermt
“Sterrenstelsels ontstaan wanneer grote waterstofwolken samentrekken en sterren vormen”, vervolgt Yozin. “Wanneer dit gas niet aanwezig is in een sterrenstelsel, kan een sterrenstelsel niet verder groeien.” Yozin beweert dat het waterstofgas in de sterrenstelsels is gestolen door het hete gas in de Comacluster. Toch werden ze niet volledig vernietigd, met dank aan donkere materie. “Donkere materie beschermde de visuele materie, waardoor de sterren in hun sterrenstelsel bleven.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd