Dolfijn gedraagt zich anders in de buurt van een magneet

dolfijn

Nieuw onderzoek suggereert dat naast onder meer bijen en duiven ook dolfijnen magnetische velden kunnen waarnemen. Experimenten tonen namelijk aan dat dolfijnen zich in de buurt van magneten anders gedragen.

Men vermoedt al langer dat dolfijnen in staat zijn om magnetische velden waar te nemen, maar experimenteel bewijs daarvoor ontbrak. Wetenschappers brengen daar nu verandering in. Ze verzamelden zes tuimelaars die in een dolfinarium leefden. De onderzoekers plaatsten een vat in het buitenbad. In het vat bevond zich soms een blok dat magnetisch was. En soms een blok dat niet magnetisch was. De dolfijnen mochten daarna vrijelijk rondzwemmen in het buitenbad. De onderzoekers hielden ondertussen het gedrag van de dolfijnen nauwlettend in de gaten.

Uit het onderzoek blijkt dat de dolfijnen zich anders gedroegen wanneer in het vat een magneet zat. Ze benaderden het vat dan veel sneller. De interactie tussen het vat en de dolfijn was niet anders wanneer in het vat een magneet zat. Dat wijst erop dat de dolfijnen niet zozeer fysiek tot de magneet werden aangetrokken, maar deze eerder heel intrigerend vonden, zo schrijven de onderzoekers in het blad Naturwissenschaften.

“Dolfijnen zijn in staat om op basis van de magnetische eigenschappen van objecten onderscheid te maken tussen objecten,” vertelt onderzoeker Dorothee Kremers. “Dat is een vereiste voor navigatie gebaseerd op magnetoceptie (het vermogen om magnetische velden waar te nemen, red.). Onze resultaten voorzien ons van nieuw, middels experimenten verkregen bewijs dat walvisachtigen magnetische velden kunnen waarnemen en dus aan de lijst met soorten met magnetoceptie moeten worden toegevoegd.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd