Dolfijnen praten net als u

Het lijkt of ze fluiten, maar niets is minder waar, zo blijkt uit onderzoek. Dolfijnen ‘praten’ op dezelfde manier als mensen.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een analyse van geluidsfragmenten die in 1977 van een 12-jarige dolfijn werden gemaakt. De onderzoekers vermoedden al dat de dolfijn niet floot. Het is namelijk helemaal niet logisch. Bij fluiten maken we gebruik van lucht in holtes. “Het probleem is dat wanneer dolfijnen duiken, de lucht in de holtes wordt samengedrukt doordat de druk rondom ze oploopt,” legt onderzoeker Peter Madsen uit. “Dat betekent dat ze een hogere en hogere toon moeten produceren als ze dieper duiken en fluiten.”

Experiment
Tijd om de proef op de som te nemen. De dolfijn kreeg een mix van helium en zuurstof toegediend: bij mensen zorgt dat ervoor dat we een raar stemmetje krijgen (men noemt het ook wel een Donald Duck-stem). Als iemand fluit na het inademen van zo’n mix dan zal hij hoger fluiten. En dat geldt ook voor de dolfijn: tenminste, als hij fluit.

WIST U DAT…

…dolfijnen ons mogelijk kunnen helpen om met aliens te communiceren?

Net als mensen
“We ontdekten dat de dolfijn niet van toon verandert en dat betekent dat de toon niet bepaald wordt door de grootte van de ruimtes in de neus.” In plaats daarvan produceert de dolfijn op dezelfde manier geluid als wij mensen met onze stembanden doen: ze laten weefsel in de neus op een bepaalde frequentie trillen, zo is in het blad Biology Letters te lezen.

Tandwalvis
De onderzoekers vermoeden dat niet alleen dolfijnen op dezelfde manier als mensen communiceren. Alle tandwalvissen zouden ertoe in staat zijn: hun neus is anatomisch gezien hetzelfde.

Overigens kunnen dolfijnen wel fluiten: mensen kunnen ze dat aanleren. Maar het is niet aannemelijk dat de dieren het in het wild ook doen.

Bronmateriaal

"Dolphins talk like humans" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pete Markham (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd