Dolfijnen stellen zich netjes aan elkaar voor

Dolfijnen groeten elkaar niet alleen bij een ontmoeting, maar melden waarschijnlijk ook hun geslacht en leeftijd.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Proceedings of the Royal Society B. De dolfijnen groeten elkaar door een geluid te maken waarmee ze direct wat meer over zichzelf vertellen.

Zwemmen
“Dolfijnen zwemmen meestal samen in één groep,” vertelt onderzoeker Nicola Quick aan Scientias.nl. “Als een andere groep nadert dan start één of meerdere dolfijnen met het produceren van de ‘signature whistle’.” Dit is een fluitsignaal waarmee ze aan anderen laten horen wie ze zijn. En de andere dolfijnen groeten netjes terug. “We horen dan één of meerdere dieren van de andere groep terugfluiten. Na of tijdens deze roep voegen de dieren zich bij elkaar en zwemmen ze samen verder.”

WIST U DAT…

…het erop lijkt dat dolfijnen ‘s nachts een tweede taal oefenen?

Leeftijd en geslacht
Grote vraag is natuurlijk wat de dolfijnen elkaar precies vertellen. Dat blijft een beetje gissen, maar Quick durft daar wel iets over te zeggen. “De fluitsignalen bevatten informatie over de identiteit van het individu, zo kunnen individuen elkaar op zee herkennen. Het is aannemelijk dat ze informatie bevatten over de leeftijd en het geslacht van individuen.”

Doel
De fluitsignalen dienen ook een duidelijk doel, vermoedt Quick. “Het lijkt erop dat het een soort ceremonie is waarin ze elkaar groeten en laten weten dat ze goede bedoelingen hebben.”

Het onderzoek naar de communicatiemiddelen van de wilde dieren is heel belangrijk, vindt Quick. “Dolfijnen zijn één van de weinige dieren die aangeleerde kreten met specifieke betekenissen gebruiken.” Over die signalen is wel wat bekend, maar de meeste informatie beperkt zich tot dolfijnen in gevangenschap. Vandaar dat het belangrijk is dat de dolfijnen en hun communicatiemiddelen ook in het wild worden bestudeerd.

Bronmateriaal

Interview met Nicola Quick
"Bottlenose dolphins exchange signature whistles when meeting at sea" - Royalsocietypublishing.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rick Harrison (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd