Dolfijnen zetten diabetes type II ‘aan’ en ‘uit’

Uit onderzoek blijkt dat dolfijnen de unieke mogelijkheid hebben om diabetes naar behoefte aan en uit te zetten. Als er weinig voedsel is, gaat de knop om en staat diabetes aan. Is er veel voedsel, dan gaat ‘ie uit. De ontdekking biedt hoop aan mensen met diabetes nu een behandeling of geneeswijze wellicht dankzij de familie van Flipper dichterbij komt.

Volgens de onderzoekers is het uniek dat een zoogdier simpelweg de knop om kan zetten als het om diabetes gaat. Tegelijkertijd is het ook logisch. De dolfijn heeft een enorm brein dat alleen met een hoog bloedsuikergehalte gehandhaafd kan worden.

Verleerd
De onderzoekers vermoeden dat mensen ooit ook de mogelijkheid hadden om het bloedsuikergehalte te regelen, maar dat kunstje zouden we door toedoen van de evolutie verleerd zijn. In het ideale geval zou nader onderzoek ertoe leiden dat ook wij mensen straks die diabetesknop gewoon weer om kunnen zetten.

Genezen?
Van alle sterfgevallen wereldwijd wordt vijf procent door diabetes veroorzaakt. “Het is onze hoop dat deze ontdekking zal leiden tot nieuwe manieren om de ziekte bij mensen te voorkomen, te behandelen en misschien zelfs te genezen,” vertelt onderzoeker Stephanie Venn-Watson. Doordat veel mensen tegenwoordig te zwaar zijn, zal het aantal diabetici in de toekomst fors stijgen.

Stabiel
Venn-Watson ontdekte de uitzonderlijke gave van de dolfijnen toen ze voor onderzoek regelmatig bloed bij de dieren afnam. Als de dolfijnen weinig voedsel voorhanden hadden, dan hadden ze diabetes type II, maar op het moment dat er meer te eten was, schakelden de dieren het vrijwel direct uit. Zo zorgden ze ervoor dat hun bloedsuikergehalte continu op peil bleef. Venn-Watson denkt dat de dolfijnen de gave hebben overgehouden aan hun omschakeling van land- naar zeedieren, zo’n 55 miljoen jaar geleden. De dieren moesten zich in die tijd tevens aanpassen aan het eten van vis en dat is bijzonder proteïnerijk voedsel.

Volgens de onderzoekster is er bewijs dat mensen datzelfde proces tijdens de laatste ijstijd hebben gevolgd. In die tijd aten mensen ook vrijwel alleen maar proteïnerijk voedsel, omdat het koolhydraatrijk voedsel bevroren was. Venn-Watson concludeert dan ook dat wij mensen diabetes ook uit en aan moeten kunnen zetten, maar dat het gen dat hierover gaat weer even wakker geschud moet worden. Nader onderzoek moet uitwijzen of ze gelijk heeft.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd