Donald Trump: slecht nieuws voor NASA, het klimaat en duurzame energie

Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten en treedt in januari in de voetsporen van Obama. Hoewel het onduidelijk is wat Trump daadwerkelijk van plan is, lijkt zijn koers ongunstig te zijn voor NASA, duurzame energie en de strijd tegen klimaatverandering.

In een tweet uit 2012 betreurt Trump dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie afhankelijk is geworden van de Russen. Toch lijkt het er op dat hij geen plannen heeft om NASA te versterken. “We hebben nu grotere problemen”, zei Trump vorig jaar over het ruimtevaartbudget. “We moeten eerst die gaten dichten.” Het verbeteren van de infrastructuur staat hoger op zijn prioriteitenlijstje dan een missie naar Mars. Overigens suggereerde de miljardair vorig jaar dat hij het privatiseren van de ruimtevaartindustrie (SpaceX, Blue Origin, etc) misschien wel beter vindt dan een publiekelijk ruimtevaartprogramma (NASA). Misschien stroomt het geld voor een missie naar Mars straks wel een andere kant op.

Klimaatverandering is een sprookje
De zorgen over klimaatverandering en duurzame energie zijn groter. Vooral omdat president Trump niet gelooft in klimaatverandering. “Dit concept is verzonnen door Chinezen”, concludeerde Trump op Twitter. De nieuwe Amerikaanse president kondigde in mei aan het klimaatverdrag van Parijs op te zeggen. Ook wil hij milieubepalingen afschaffen die de energie-industrie afremmen.

Wantrouwen tegen de wetenschap
Overigens wordt Trump gesteund door veel Amerikanen. Meer dan de helft van de Amerikanen gelooft dat klimaatverandering onzin is, terwijl Amerikanen enorme hoeveelheden CO2 per persoon uitstoten. In 2014 stond de teller op 16 ton CO2 per persoon, terwijl wij Nederlanders en Belgen ongeveer 10 ton CO2 per persoon per jaar uitstoten. Dit komt mede omdat het wantrouwen tegen de wetenschap in de VS enorm groot is, waardoor veel mensen wetenschappelijk ongeletterd zijn. Toch blijven wetenschappers en hoogopgeleiden strijden voor het belang. Een groep van 25 militaire veiligheidsexperts waarschuwen dat de ernst en de waarschijnlijkheid van klimaatrisico’s toenemen, zoals overstromingen. “De volgende regering, wie er ook verkozen wordt, heeft de taak en de plicht als opperbevelhebber om dit risico te beheersen op een omvattende manier”, concludeert het rapport.

Clean Power Plan
Als we Trump moeten geloven, dan kiest hij zijn eigen vernietigende route. President Obama introduceerde het Clean Power Plan om de focus te verschuiven naar groene energie en om de uitstoot van energiecentrales voor 2030 te reduceren met 32% ten opzichte van 2005. “Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering ondervindt en de laatste generatie die er nog iets aan kan doen”, speechte Obama. “We hebben slechts één planeet.” Bij Trump raakte de speech geen gevoelige snaar, want hij is van plan om het Clean Power Plan zo snel mogelijk door te strepen.

Meer gas, olie en steenkool
Als de nieuwe president het klimaat en het milieu niet meeneemt in beslissingen, dan kan het hard gaan. The Economist voorspelt dat de winning van gas, olie en steenkool snel zal toenemen. Dit levert op korte termijn meer op voor de Amerikaanse economie, maar op lange termijn wegen de nadelen zwaarder.

En wat als Clinton president was geworden? Dit zou beter zijn voor onze planeet. Clinton is een voorstander van duurzame energie, bevestigt dat klimaatverandering een probleem is en heeft een voorliefde voor ruimtevaart. Wist je dat Clinton als kind de eerste vrouwelijke astronaut wilde worden?
En wat als Clinton president was geworden? Dit zou beter zijn voor onze planeet. Clinton is een voorstander van duurzame energie, bevestigt dat klimaatverandering een probleem is en heeft een voorliefde voor ruimtevaart. Wist je dat Clinton als kind de eerste vrouwelijke astronaut wilde worden?

Emissiedoelstellingen ontwikkelingslanden
Een laatste probleem is dat Obama heeft beloofd om 800 miljoen dollar per jaar in te zetten om ontwikkelingslanden te helpen om de strijd aan te gaan tegen klimaatverandering. Als deze belofte wordt verbroken, zullen veel landen er niet in slagen om emissiedoelstellingen te halen.

Gaat het wel echt gebeuren?
Gelukkig weten we niet welke beweringen van Trump uit gaan komen. Gaat de Mexicaanse muur gebouwd worden? Mogen moslims straks niet meer emigreren naar de VS? En blijft de zakenman klimaatverandering afdoen als een sprookje? Een waarschijnlijkheid is dat Trump als president veel gematigder is en hij veel van zijn verkiezingsbeloften niet gaat waarmaken. Dan kan de hele wereld opgelucht ademhalen.

Bronmateriaal

"What Trump can—and can't—do all by himself on climate" - Science

Andere bronnen zijn in het artikel vermeld.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd