Donkere materie en de dinosaurussen

Wat hebben donkere materie en dinosaurussen met elkaar te maken? Heel veel, zegt hoogleraar natuurkunde en kosmologie Linda Randall. Zij verkent in haar boek een speculatief scenario: een schijf donkere materie gaf de aanzet tot de komeetinslag die de dino’s uitroeide.

Het klinkt misschien als het plot van een slechte sciencefictionfilm, maar het is toch echte keiharde wetenschap. In 2015 wijdden we er al een artikel aan op Scientias.nl. Ons zonnestelsel bevindt zich in de Melkweg en voltooit elke 250 miljoen jaar een rondje rond het centrum. Daarbij komt het zonnestelsel elke dertig miljoen jaar door een drukbevolkt gebied, waar veel donkere materie is. Donkere materie verstoort de baan van kometen, waardoor er meer kometen richting de aarde worden geslingerd.

Het boek van Randall is een ode aan deze theorie en trekt het iets breder. Wat is de invloed van donkere materie op ons Melkweg, clusters en op ons universum als geheel? Na het lezen van het boek weet je dat donkere materie een grotere impact heeft op onze levens dan we nu denken. Tenminste, als het bestaat. Dat klinkt als een dooddoener, maar er zijn echt twijfels of donkere materie wel aanwezig is. Hoogleraar Erik Verlinde kwam eerder dit jaar met een nieuwe theorie waaruit blijkt dat sterrenstelsels en clusters niet uiteenvallen zonder donkere materie.

Randall schrijft enthousiast en neemt de lezer mee op een fascinerende reis. Je wordt gegarandeerd een donkere materie-expert. Haar boek is geschreven voor een breed publiek, maar een bepaalde basiskennis is wel een must om Randall te volgen tot de laatste bladzijde.

Donkere materie en de dinosaurussen is momenteel verkrijgbaar in verschillende boekhandels, waaronder via Bol.com.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd