‘Dood’ sterrenstelsel blijft baby-sterren maken

Hubble toont aan dat sterrenstelsels die wij als ‘dood’ beschouwen nog springlevend zijn en zelfs nieuwe sterren formeren.

De onderzoekers bestudeerden vier sterrenstelsels die op een afstand van enkele tientallen miljoenen lichtjaren stonden. Het gaat om elliptische sterrenstelsels. Deze bestaan vooral uit oude sterren. Bovendien komt er geen of extreem weinig interstellair gas voor: een belangrijk ingrediënt voor de vorming van sterren.

Levend
Het is dan ook niet verwonderlijk dat astronomen lang stelden dat deze elliptische sterrenstelsels dood waren. Er gebeurde niets meer. “Wetenschappers dachten dat deze dode sterrenstelsels al heel lang geleden gestopt waren met het vormen van sterren,” vertelt onderzoeker Alyson Ford. “Maar wij hebben aangetoond dat de sterrenstelsels nog steeds leven en op een heel laag tempo sterren vormen.”

WIST U DAT…

Individuele ster
Onderzoekers bestuderen normaal gesproken het licht dat uit sterrenstelsels komt. Hubble pakte het anders aan en keek naar individuele sterren in het sterrenstelsel.

Messier 105
Toen de onderzoekers Messier 105 bestudeerden viel het kwartje. Dit sterrenstelsel bleek hele heldere, jonge sterren te bevatten. Het ‘dode’ sterrenstelsel produceert ongeveer elke 10.000 jaar een nieuwe ster en is daarmee eigenlijk springlevend.

Onderzoekers zijn blij met de ontdekking. “We staan aan het begin van een nieuwe tak van wetenschap en dat is heel spannend, maar ook verwarrend,” stelt onderzoeker Joel Bregman. Nieuwe observaties moeten aantonen hoe sterren in ‘dode’ sterrenstelsels precies ontstaan.

Niet dood, maar springlevend.

Bronmateriaal

"Dead Galaxy? Don’t Think So." - Universetoday.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd