Doorbraak in behandeling van hartfalen

Voor het eerst hebben wetenschappers in muizen aangetoond dat littekenweefsel na een hartaanval veranderd kan worden in hartspiercellen.

Het onderzoek van het Duke University Medical Center, gepubliceerd in het tijdschrift Circulation Research, is een grote doorbraak. Het kan stamceltransplantaties in de toekomst bij mensen overbodig maken. Daarnaast zou de techniek gebruikt kunnen worden in andere delen van het lichaam zoals de hersenen en de nieren.

Littekenweefsel dat ontstaat na een hartaanval kan zorgen voor hartfalen; hier lijden ruim 23 miljoen mensen wereldwijd aan. Om dit probleem aan te pakken, gebruikten de onderzoekers moleculen genaamd microRNAs. Deze moleculen reguleren de activiteit van meerdere genen. De microRNAs werden aangebracht in littekenweefselcellen bij muizen, ook wel fibroblasts genoemd. Deze ontstaan na een hartaanval en maken het voor het hart moeilijker om bloed te pompen. De ingebrachte microRNAs herprogrameerden vervolgens de fibroblasts zodat het cellen werden die hartspieren maken. Het feit dat het concept ook in het lichaam van een muis werkt en niet alleen in het laboratorium, is goed nieuws. Dit is namelijk een belangrijke eis, wil het concept ooit een behandelmethode worden.

Volgens de onderzoekers heeft het gebruik van microRNA in tegenstelling tot stamceltransplantatie een hoop voordelen. Stamcellen zouden namelijk moeilijk handelbaar zijn in het lichaam. Het microRNA proces sluit tevens technische problemen zoals genetische veranderingen uit en vermijdt ethische dilemma’s. De aanpak zal nu getest worden in grotere dieren. Volgens het team kunnen behandelingen binnen een tiental jaren ontwikkeld worden, mits experimenten op grotere dieren en mensen naar tevredenheid verlopen.

Bronmateriaal

"Duke team turns scar tissue into heart muscle without using stem cells" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Justin Taylor (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd