Doorbraak: medicijn tegen dodelijk gif van dooskwal ontdekt

dooskwal

Wetenschappers van de universiteit van Hawaii hebben een medicijn ontdekt dat het (soms dodelijke) effect dat het gif van de dooskwal op mensen kan hebben, wegneemt. Een doorbraak: in Australië, Indonesië en Thailand maakt de dooskwal nog regelmatig dodelijke slachtoffers.

Wanneer de tentakels van dooskwallen in aanraking komen met de menselijke huid, pompen ze gif in de huid. Dat zorgt voor enorme pijn en kan soms zelfs fataal zijn. Een doeltreffende behandeling is er niet. Of beter gezegd: was er niet. Onderzoeker Angel Yanagihara heeft – samen met collega’s – namelijk een medicijn tegen het gif ontdekt.

Persoonlijk
En daarmee komt een einde aan een veertien jaar durende zoektocht die – dat moet Yanagihara wel toegeven – om zeer persoonlijke redenen startte. In 1997 werd ze namelijk zelf door een dooskwal gestoken en toen ontdekte ze dat er maar weinig over het gif en de pijn die het veroorzaakt, bekend is. “Toen ik gestoken werd, werd ik gemotiveerd.”

Stofjes
Een jaartje later ontdekte Yanagihara in het gif van de kwal een stofje dat in het gif van alle dooskwallen voorkomt en ervoor zorgt dat het gif zich verplaatst. Niet veel later stuitte ze op stofjes die het effect dat het gif op menselijke bloedcellen heeft, kan blokkeren.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nFv7_PUYvGE?rel=0&w=600&h=315]

Experiment
Experimenten met muizen toonden aan dat ze op het juiste spoor zat. “Het injecteren van het gif in muizen zorgde er in 100 procent van de gevallen voor dat ze binnen twintig minuten stierven.” Werden de muizen behandeld met stoffen die het effect dat het gif heeft, blokkeren, dan overleefde meer dan 75 procent het. “Deze aanpak is niet alleen van toepassing op levensbedreigende steken, maar ook op heel plaatselijke steken die voor een branderig gevoel zorgen.”

Het volledige onderzoek van Yanagihara is terug te vinden in het blad PLoS ONE. De onderzoekers verwachten dat het antigif op korte termijn op de markt verkrijgbaar zal zijn en zo heel wat levens kan redden.

Bronmateriaal

"Box jellyfish research breakthrough by Manoa biochemist" - Hawaii.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door thedingostrategy (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd