Dop van cashewnoot wordt milieuvriendelijk plastic

Een Japans bedrijf heeft een bijzonder soort plastic ontwikkeld: bioplastic van niet eetbare planten of delen daarvan. Zo is het bedrijf erin geslaagd om een soort plastic te maken uit de doppen van cashewnoten. Het plastic is stevig genoeg om voor de behuizing van diverse elektronische apparaten gebruikt te worden. Een doorbraak.

Er wordt door wetenschappers al lang met man en macht gezocht naar een milieuvriendelijke tegenhanger van plastic. De huidige alternatieven zijn goed, maar niet goed genoeg. Ze maken namelijk gebruik van plantencellen en wonderolie (olie uit de vrucht van de wonderboom). Het plastic dat hier uit voortkomt, is niet bestand tegen hitte of water en dat maakt de toepassingen ervan beperkt.

Daarnaast worden veel alternatieven gemaakt uit planten die ons ook van voedsel voorzien. En dat is niet direct een oplossing, maar eerder een uitstel van executie. Zo’n massaproductie kan leiden tot een tekort aan voedsel waardoor op een heel ander vlak weer problemen ontstaan.

Het nieuwe bio-plastic zou deze tekortkomingen volgens het Japanse bedrijf niet hebben. En daarmee lijkt een duurzaam en milieuvriendelijk massaproduct geboren. Want plastic is tenslotte overal. En datzelfde kan niet gezegd worden van de fossiele brandstoffen waar het uit gemaakt wordt. Bovendien zorgt het huidige plastic voor een vervuiling van het milieu, omdat de afbraak ervan lang op zich laat wachten.

Bronmateriaal

"Computer Casings Made from Cashews" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd