Draagt antibiotica bij aan het verval van de bij?

Bijen hebben het wereldwijd moeilijk en wetenschappers denken nu een nieuwe boosdoener gevonden te hebben. De problemen van de bij worden mogelijk (mede) veroorzaakt door antibiotica.

Wetenschappers van de universiteit van Yale richtten zich op de Amerikaanse honingbij. Net als veel bijen wereldwijd heeft deze het moeilijk. Koloniën functioneren niet meer zo goed en bijen sterven massaal. De redenen daarvoor zijn onduidelijk. Er zijn al verschillende boosdoeners genoemd. Zo dachten wetenschappers aan een parasiet of (een combinatie van) pesticiden.

Meer factoren
“Er kan niet één ziekteverwekker of parasiet verantwoordelijk zijn voor de enorme sterfte, er lijken veel meer factoren bij betrokken te zijn,” merkt onderzoeker Nancy Moran op. Maar welke factor zouden we dan nog aan het lijstje toe kunnen voegen? Moran en haar collega’s hebben daar wel ideeën over: antibiotica. “Het is interessant dat de grote problemen met deze koloniën tegelijkertijd met de introductie van een nieuw antibioticum in 2006 begonnen.”

WIST U DAT…

…oude bijen de tijd terug kunnen draaien en weer jong kunnen worden?

Bescherming
Honingbijen zijn van cruciaal belang voor de landbouw. Ze bestuiven gewassen en zorgen zo dat planten zich kunnen blijven voortplanten en de voedselproductie op peil blijft. Vandaar dat imkers hun bijen graag beschermen tegen gevaren. Eén van die gevaren is een infectie die hele koloniën kan vernietigen. Deze infectie werd jarenlang tegengegaan met tetracycline. Maar enkele jaren geleden ontdekten onderzoekers dat de infectie resistent aan het worden was voor het antibioticum en dus werd er in 2006 overgestapt op een nieuw antibioticum: tylosine.

Moran bestudeerde de bacteriën in het spijsverteringskanaal van honingbijen die jarenlang tetracycline gebruikten en bijen die het antibioticum niet kregen. Ze ontdekte dat de stof invloed had op de bacteriën: de goede bacteriën die veelvuldig in het spijsverteringskanaal van de bijen voorkomen, hebben genen verkregen die ze resistent maakt voor tetracycline. Moran en haar collega’s schrijven in het blad mBio dat het goed mogelijk is dat het nieuwe antibioticum de goede bacteriën in het spijsverteringskanaal van de bijen verstoort en zo bijdraagt aan de gezondheidsproblemen van de koloniën.

Bronmateriaal

"Study suggests antibiotics might be another suspect in honey bee die-off" - Yale.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dann Thombs (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd