Dreumessen passen gedrag aan om volwassen niet boos te maken

dreumes

Heeft een 15 maanden oude dreumes in de gaten als iemand boos is? En is hij in staat om zijn gedrag vervolgens aan te passen? Nieuw onderzoek van de universiteit van Washington toont aan dat jonge kinderen dit allemaal kunnen.

“Op een leeftijd van vijftien maanden proberen kinderen de sociale wereld om hen heen te begrijpen”, vertelt hoofdonderzoeker Betty Repacholi van de universiteit van Washington. “Daarnaast kijken ze hoe volwassenen reageren. Ook al praten dreumessen nog niet, ze kunnen al wel visuele en sociale signalen oppikken.”

Het experiment
In het experiment zaten 150 15 maanden oude jongens en meisjes bij een ouder op schoot. Ze keken allemaal naar een vriendelijke vrouw, die diverse speelgoedvoorwerpen demonstreerde. De kinderen werden al snel enthousiast en begonnen de verschillende objecten aan te wijzen.

Even later kwam er een tweede persoon de kamer in. Deze chagrijnige vrouw reageerde boos op de eerste vrouw en vond haar acties vervelend en irritant.

Daarna mochten de kinderen met het speelgoed spelen. Wanneer de chagrijn de andere kant op keek of de kamer verliet, waren de kinderen veel sneller bereid om te spelen, dan wanneer de chagrijn de kinderen direct aankeek. Bij een directe confrontatie duurde het gemiddeld vier seconden langer voordat een dreumes begon met spelen. En als de kinderen met het voorwerp speelden, waren ze minder snel bereid om de acties van de vriendelijke vrouw te kopiëren.

Impulsieve kinderen
Per kind bleken de verschillen groot te zijn. Volgens de onderzoekers komt dit omdat het ene kind impulsiever is dan het andere kind. Voor de tijd mochten ouders een vragenlijst invullen over de impulsiviteit van hun dreumes. Was een dreumes in het dagelijks leven impulsief? Dan twijfelde hij minder lang om de verboden acties uit te voeren tijdens het experiment, ook al keek de chagrijn hem aan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd