Drie keer zoveel kwik in oceanen door menselijke vervuiling

tonijn

De hoeveelheid kwik in de bovenste laag van oceanen is met een factor 3,4 toegenomen sinds de start van de industriële revolutie. Dit meldt een internationaal team van onderzoekers in Nature.

In het paper schrijven de auteurs dat ze op verschillende plekken watermonsters hebben verzameld, zoals vijf kilometer onder het wateroppervlak en vlak onder het oppervlak. Het water tot honderd meter diepte is verontreinigd sinds de industriële revolutie. Door mijnbouw en het verbranden van fossiele brandstoffen is de hoeveelheid kwik verdrievoudigd.

De hoeveelheid kwik in een roofvis als een blauwvintonijn is tien miljoen keer hoger dan die in het zeewater.

290 miljoen mol
De totale hoeveelheid kwik dat dankzij de mens in het water terecht is gekomen is 290 miljoen mol. Ongeveer tweederde daarvan bevindt zich in waters tot één kilometer diepte. De hoogste concentraties kwik zijn te vinden in de Arctische en Noord-Atlantische oceanen.

Kwik in dieren
Kwik vormt voornamelijk een bedreiging voor de dieren hoger in de voedselketen. Zo is de hoeveelheid kwik in een roofvis als een blauwvintonijn tien miljoen keer hoger dan die in het zeewater. En het zal nog verder toenemen. Geochemist Carl Lamborg van het Woods Hole Oceanographic Institution verwacht dat de mensheid de komende vijftig jaar net zoveel kwik gaat uitstoten als in de afgelopen 150 jaar. “Wij eten dieren met kwik en worden op die manier ook blootgesteld aan hoge hoeveelheden kwik”, zegt Lamborg aan Scientific American.

Laag IQ
Jaarlijks worden er 1,5 tot twee miljoen Europese kinderen geboren met verhoogde kwikwaarden. Kwik remt de ontwikkeling van kinderen en verhoogt de kans op ontwikkelingsstoornissen. Kinderen met verhoogde kwikwaarden hebben een aanzienlijk verhoogde kans op een lager IQ.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd